Halfvet #2

KICKOFF

Net op tijd voor het orkaanseizoen, opende The Weather Channel deze maand hun green-screen immersive studio. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld de gevolgen van orkaan Florence laten zien. Voor een Hollander is het gevaar van hoog water gesneden koek, maar toch vond ik deze visualisatie indrukwekkend. Wired heeft meer achtergrond.

The Weather Channel deed er nog een schepje bovenop met deze AR-gekkigheid, waarin de complete studio van de weerman wordt weggevaagd. Holy shit!

READING LIST

In Frankrijk worden mobieltjes op scholen verboden en ook in Nederland wordt daar nu over nagedacht. Tech billionaires (zoals Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg) beschermen hun kinderen al langer tegen de dark side of tech. Waarom alleen hun eigen kinderen?

Alle ease ins & ease outs over UX animatie. Uiteindelijk komt het neer op beweging die de fysieke wereld het meest benadert.

Interview met een van de meest opwindende ontwerpstudio's van dit moment: DIA. Ze vergelijken hun typografisch werk met jazz:

“Typographic practice, in my opinion, is like music theory. It’s not necessarily a creative thing – it comes down to mechanics, understanding negative space and proportions and that takes practice – that’s the equivalent of the scales. These scales can then be used to write music and, once the fundamentals have been mastered, it can be used to disrupt rules and produce exciting results – that’s the creative part.”

Het lijkt alsof Uber maar niet tevreden kan zijn met hun visual identity. Niet zo lang geleden was er de restyling die een awkward technisch grid introduceerde – precies wat het merk niet nodig had, leek me. En nu gaat alles weer op de schop. Het resultaat voelt generiek en elk onderdeel (kleur, illustratie, typografie, compositie) raakt een andere snaar. Interessant dat een bedrijf met zo'n sterke app er maar niet in slaagt een duurzame identity te ontwikkelen.

3D Touch: een oplossing op zoek naar een probleem.

Blockchain: een oplossing op zoek naar een probleem.

COURSES & CONFERENCES

Op vakantie las ik dit boek in één ruk uit. Alle webtypografie basics worden besproken en is interessant voor designers én frontenders. Dus naast Sketch-tips ook CSS-tips. De nieuwe, gereviseerde editie is net uit – ook als ebook. Absolute tip.

En als je je UI skills wil masteren dan is deze online course misschien wat voor je. Check ook z'n nieuwsbrief, vol praktische tips.

Het papieren Offscreen Magazine had een geweldige nieuwsbrief (Dispatch) maar die is ter ziele. Dense Discovery is de opvolger en even zeer de moeite waard.

Adnight is de museumnacht voor de reclamewereld. Grrr doet ook mee. We zijn geen reclamebureau maar hey, who cares. Dit jaar met diy zeefdrukken, memes quiz, dj's en karaoke. En ik doe ook een verhaaltje.

Vorig jaar was ik voor het eerst bij Us By Night en dat beviel zo goed dat we met Grrr dit jaar weer gaan. Naast de geweldige locatie is de avond-opzet uniek: de talks zijn tussen 17.00 en 23.00 uur. Dit jaar met oa: Erik Kessels, United Visual Artists, Joshua Davis, Mr. Bingo, Field, Moniker, Base en Random Studio. Check ook onze blog over vorig jaar.

TOOLS

  • Google Arts & Culture ontsluit de collecties van musea over de hele wereld. Met de Art Selfie sectie ontdek je welk kunstwerk het meest op jou lijkt. Die hierboven op mij.

  • Quotes and Accents legt uit hoe het ook alweer zit met 'dumb' en “smart” quotes en al die dashes.

  • Helium laat een venster (met bijv. video) bovenop andere vensters liggen. Om lekker te multitasken.

  • Font Playground is een speeltuin voor variable fonts. Je kunt aan allerlei handles trekken en zien hoe dat je font vervormt. De CSS kun je vervolgens kopiëren.

  • 6Spiral is een Sketch plugin om spiralen te tekenen.

  • Conversations is een conversation tool waarmee je met de bezoekers van je website in gesprek kunt gaan. Een chat-module dus.

  • Colour Management legt uit welke kleurinstellingen je design apps moeten hebben. Sketch ondersteunt sinds kort (eindelijk!) kleurprofielen. Vergeet dus niet je settings aan te passen.

  • Font Sizes in UI Design: The Complete Guide is een overzicht van alle (rule of thumb)regels rondom fontgroottes in UI design.

  • Enlight Pixaloop is een app waarmee je onderdelen van een foto kunt laten animeren. Werkt supersimpel en doet wat het belooft.

Dat was 'm weer!

Ik zit met Halfvet nog in de dreumesfase. Om te groeien heb ik ambassadeurs zoals jou nodig :-) Je zou me erg helpen als je m'n nieuwsbrief dropt bij anderen. Stuur ze dan naar halfvet.nl. Yay!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.