• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #18 – De geboorte van het extinction symbol

Halfvet #18 – De geboorte van het extinction symbol

KICKOFF

Klimaatmars in Londen

Wat voor hippies het peace symbol was en voor punkers het anarchie-teken, is voor klimaatactivisten het extinction symbol aan het worden. Het teken duikt de afgelopen maanden massaal op bij klimaatmarsen, maar bestaat al sinds 2011.

De ontwerper is anoniem; hij noemt zich Goldfrog ESP. Hij combineerde een cirkel (onze planeet), de X (van extinction) en een zandloper tot een icoon dat staat voor het uitsterven van diersoorten en de oprakende tijd om klimaatverandering te keren. Ecohustler interviewde 'm over het succes van z'n ontwerp.

Klimaatmars in Londen

Lekker viraal

Vorige week plaatste Banksy deze piece in Londen

Zoals elk succesvol logo is dit teken makkelijk te reproduceren, visualiseert de vorm de boodschap en is het ontwerp eenvoudig én onderscheidend. Klaar om een klassieker te worden.

Voor het te laat is.

READING LIST

Mijn collega Michèle laat zien dat een toegankelijke website ontwerpen makkelijker is dan je denkt. Trouwens, als je voor de (semi-)overheid ontwerpt is het zelfs een verplicht ding.

Image enlargement is magisch. Je maakt er onscherpe beelden scherp mee, zoals de ENHANCE! feature uit politieseries. Het is een van de vele AI-toepassingen die steeds meer commercieel beschikbaar komen.

25 jaar geleden beschreeft Jakob Nielsen een aantal usability-principes voor user interfaces. Die bleken niet alleen voor computers te werken maar ook op het web. Inmiddels zijn daar mobile devices bijgekomen en ook daar gelden ze. Wat zijn die 10 principes precies?

Voor wie nu eens echt wil weten hoe het zit met die gebruiksvoorwaarden van lettertypes.

Het idee is even simpel als doeltreffend: haal het vocht uit schoonmaakmiddelen en maak er tabletten van die mensen thuis kunnen aanlengen met kraanwater. De technische realisatie blijkt echter een bitch, daarom zie je het nog zo weinig.

Didn't see that one coming! Zoals het krijtbord het cliché symbool van de hipster werd, zo is de muur dat van Insta influencers. “There came a point in my life where all I’d be looking for was walls, walls, walls. I was like, Guess what day it is? It’s another wall.” 😆

Figma wilde de manier hoe het met interlinie omging aanpassen en kwam in een typografisch moeras terecht. Gelukkig reconstrueerden ze nauwgezet waar ze tegenaan liepen, want de diepe haat tussen internet en interlinie is om te smullen.

Grappig, die warme, gezellige schreefletters uit de jaren '70 die je nu weer overal ziet, zijn niet in de jaren '70 ontworpen, maar begin vorige eeuw: Windsor is uit 1905, Souvenir uit 1914 en Cooper uit 1921. Blijkbaar waren ontwerpers toen ook in een nostalgische bui.

IN JE FACE

Alle staten voor Pete

Pete Buttigieg is presidentskandidaat voor de Democraten en met z'n 37 jaar een millennial. En dat zie je terug in z'n campagnestijl: softe kleuren, hand lettered typografie en een clean logo. Best nice.

Ja, noem eens één ding op deze foto. Niet te doen. Zou dit het origineel zijn?

FRESH FONTS

(Kometa)

(René Bieder)

MUST: SJOERD KOOPMANS

Must read

Food Futures – Het boek Food Futures van (Food) conceptdesigner Chloé Rutzerveld gaat over hoe ontwerp & technologie ons voedselsysteem kan hervormen. Er leven op dit moment zo’n 7,6 biljoen mensen op aarde. We hebben het best naar onze zin hier en dat is terug te zien in de cijfers, want de wereldpopulatie blijft groeien. Het geschatte aantal staat op 8,6 biljoen in 2030 en 11,2 biljoen in 2100. Chloé onderzoekt wat dit betekent voor onze voedselproductie en hoe we deze met nieuwe en verrassende (voedsel)technologieën efficiënter, gezonder en duurzamer kunnen maken.

Must see

Design in Motion Festival – Design in Motion Festival oftewel DEMO (op 7 november 2019) geeft ontwerpstudio's, animators, kunstenaars, opkomend talent en kunstacademiestudenten van over heel de wereld een podium om hun fijnste animaties te laten zien. DEMO is opgericht door ontwerpvrienden van Studio Dumbar (part of Dept) en Exterion Media Netherlands. Tegelijkertijd hebben zij ook de identiteit van het festival verzorgd. Levendige typografie en een stevige kleurstelling is alles wat er nodig was om deze krachtige identiteit in beweging te zetten. Optimale, visuele impact met 'weinig'.

Must use

Lyon Display Bold – Voor het logo van mijn brand new opgerichte studio Who is Rich Dust? heb ik het font Lyon Display Bold van Commercialtype foundry gebruikt. Ik kan dus letterlijk niet meer zonder, omdat Lyon het verhaal van Rich Dust vertelt. Soms heeft een font zoveel karakter van zichzelf dat het misschien beter is om er met je tengels vanaf te blijven wanneer je het gebruikt voor een logo-ontwerp. Met Lyon vond ik dat het geval. Het is mooi zoals het is.

Sjoerd is Creative Director / Founder van Designstudio Who is Rich Dust?

LOGO FIESTA

Deel 2 van Logo X Logo is uit en op pagina 32/33 zie je mijn favoriete logo's; een die ik zelf heb ontworpen en een van een ander. Alle inzendingen worden toegevoegd aan de website, waar je ook je eigen favo's kunt inzenden.

TOOLS

imgbin-pathogenic-bacteria-fungus.png

  • Simplify Gmail is een Chrome extensie die Gmail ontdoet van alle overbodige opsmuk.

  • IMGBIN is een enorme collectie png's met transparante background.

Forward me

Wie zou Halfvet nog meer kunnen waarderen? 🤔 Stuur ze deze mail! Dat waardeer ik dan weer.

Jeroen.

Reply

or to participate.