• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #17 – De takeover van DEMO

Halfvet #17 – De takeover van DEMO

KICKOFF

Een bewegend gifje

Je hebt het vast al voorbij zien komen: DEMO Festival op 7 november. Alle schermen op Amsterdam CS laten 24 uur lang de dikste motion graphics zien. Naast uitgenodigde ontwerpers (waaronder Zach Lieberman, Random Studio, Merijn en Jurriaan Hos, DIA, Thomas Traum en Studio Feixen) is er een open call. Je kan je werk inzenden tot 30 juni.

Dit dus

READING LIST

Voor wie heel veel volgers op social heeft: je bent waarschijnlijk beter af bij Escapex. Daar krijg je je eigen app, dat het besloten karakter van Whatsapp combineert met de sociale interactie van Facebook.

Je denkt een betoog van Mike Monteiro te lezen, maar het is van Oliver Reichenstein (van iA Writer). In de design/tech-wereld zijn veel bedrijven bezig met "Ethics" (vrijblijvende windowdressing) en te weinig met Ethics (de ongemakkelijke, morele discussie). Lange read, maar de moeite waard.

Na de hausse van trend-overzichten in december/januari komt Awwwards er nu mee. Veel bekends, veel interessants. Ze hebben het trouwens ook in een boek gegoten.

Nooooooooooooooo! Weer een iconisch logo dat wordt gerestyled naar een hoopje fluff. Staples had altijd zo'n awkward gebogen nietje als L, maar dat was juist zo herkenbaar. Nu is het nietje recht en gaat het logo het ene oog in en het andere oog uit. Check ook de hilarische, over de top introductie van de nieuwe branding.

Snapchat lijkt hét social AR platform te worden, zeker met de nieuwe Landmarkers feature. Leuk om te zien dat camera's steeds minder om vastleggen gaan maar meer om ontwerpen.

De do's en don'ts bij het geven van presentaties. Alle zeven waardevol.

Grondig overzicht van welke ux-elementen door welke techbedrijven zijn gepatenteerd. Interessant om te zien wie met wat het eerst was.

IN JE FACE

Assembly Hotel

Ik hou van visual identities die met een eenvoudig idee een maximaal effect bereiken. En ik hou van identities waar type de hoofdrol speelt. Enter het Londense Assembly Hotel, ontworpen door Ragged Edge. Check de case hier.

In-zicht

Maandagavond 15 april brak de brand in de Notre-Dame uit, en op woensdag 17 april publiceerde The New York Times een scrollytelling visualisatie met wat er wanneer gebeurde, compleet met allerlei materiaaltechnische en architectonische details. Hebben ze net als de in memoriams van bekende figuren die bij hun overlijden al klaar liggen, ook 3d modellen van bekende gebouwen op de plank, of wat?

FIX JE UX

Waarom annuleer-buttons altijd grijs moeten zijn.

Waarom tab bars vaak beter werken dan navigation drawers.

MUST: DAAN HORNSTRA

Must read

Run Studio Run. How to operate and grow a small creative studio – Handige tips en inzichten om je als zelfstandig ontwerper of studio te blijven ontwikkelen. Het boek heeft ook een erg fraai ontwerp.

Must see

De darkroom van ABC – Voor de typo-nerds! Een darkroom suggereert iets anders. Maar wees niet bang. Geen rondvliegende piemels, wel bewegende letters in alle vormen en maten. Type foundry ABC Dynamo heeft een geanimeerd variable font gelanceerd.

Must use

Franz – Desktop app om makkelijk te switchen tussen verschillende messaging programma's en andere apps.

Daan is partner/designer bij Lava, Amsterdam.

WAAROM JE TAGLINE ZUIGT

Vertel het ze, Jan

Jan Wennesland verzamelt case studies voor z'n Case Study Club (z'n nieuwsbrief is een aanrader) en komt daarbij veel ux-designers tegen die zichzelf promoten met nietszeggende taglines als Making delightful products. Daarom bedacht 'ie een methode om jezelf meer uitgesproken te positioneren: het Window of Opportunity Framework.

TOOLS

One Switch to rule them all

  • Hawkeye voert eye tracking tests uit.

  • Charts for Sketch zijn gratis preset grafieken voor Sketch.

  • Ikonate zijn te customizen open source iconen.

  • One Switch is een menu bar app die een aantal handige system control features combineert.

En nog een podcast tip...

Wouter Boon schreef een paar jaar geleden een interessant boek over creativiteit en is nu bezig met een opvolger. Als onderzoek daarvoor maakt ie de podcast Creative Achievers, waarin 'ie creatieven interviewt. De episode met Guillaume Philibert (Filling Pieces) smaakte mij naar meer.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.