• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #16 – The Unstagrammables

Halfvet #16 – The Unstagrammables

KICKOFF

#museumoficecream

Vorige week verschenen een paar interessante artikelen over de invloed van Instagram op de museumwereld:

Insta zorgt er duidelijk voor dat de gesloten kunstwereld toegankelijker wordt voor beginnende kunstenaars en dat musea een nieuw publiek kunnen bereiken. Voor museum-marketeers is Insta dan ook een zegen.

Carl André: unstagrammable

Maar er zijn twee grote nadelen. Ten eerste ben je volledig afhankelijk van de grillen van het platform. Als Insta z'n algoritmes wijzigt dan heb je daar geen invloed op. Ook bepalen zij wat er mag worden gedeeld; aanstootgevende of provocerende kunst wordt gecensureerd, zelfs tepels zijn taboe.

Ten tweede: niet ieder kunstwerk is instagrammable. Slechts een heel klein deel van een museumcollectie is geschikt voor Instagram. Sure, eye-pleasing kunstwerken kunnen waarde hebben, maar kunst gaat voor mij vooral om nieuwe ervaringen en inzichten – en die kunnen ongemakkelijk zijn, of subtiel, of voortkomen uit een fysieke ervaring in het museum. En dat is niet te vatten in een jpg.

Insta zet de spotlights op een flinterdun deel van de kunstwereld. Maar de meeste kunst is niet fotogeniek.

READING LIST

Apple heeft een nieuwe toegankelijkheid-functie gelanceerd: Accessibility Events. Op het eerste oog een mooie uitbreiding van de vele features die ze op dit gebied al hebben ontwikkeld. Maar in werkelijkheid is dit een grote stap achteruit.

De karakteromschrijvingen van Generation Z vind ik in dit artikel te dicht op die van Millennials liggen, maar overall geeft het goed weer wat jongeren belangrijk vinden en hoe je dat in design kunt verwerken.

Eric Karjaluoto heeft heel veel goede adviezen voor ontwerpers – freelance of binnen een bureau. Ik ben het overal dik mee eens. Must read!

Tof dat The Economist publiceert over zelf gemaakte infographic-fouten uit het verleden. Nog toffer dat ze die grafieken opnieuw ontwerpen, maar dan correct.

Hoe organiseer jij je design files en welke naamgeving hanteer je? Ontwerpbureau Clay doet uit de doeken hoe zij het aanpakken.

Typotheque heeft een erg nice lettertype ontworpen: de Ping (zie hieronder bij Fresh Fonts). De letters zijn zoveel mogelijk getekend zonder dat 'de pen van het papier gaat'. Eenvoudig idee, supersterk resultaat. Na aanleiding van de release van Ping schreven ze een brief history of sans serif typefaces.

IN JE FACE

Chill

Wat ligt 'ie heerlijk in het zonnetje naar de lucht te turen, deze opblaasbare muis die KAWS in de haven van Hong Kong legde.

FRESH FONTS

(Typotheque)

(Or Type)

MUST: ELVIN VAN DALEN

Must read

Life Rewired Reads #1 – James Bridle, (de man achter de term 'New-Aesthetic) schrijft een fascinerend artikel over de vreemdheid van kunstmatige intelligentie en onze bijzondere relatie met andere intelligente levensvormen op aarde.

Must see

Reply All: Robocall – Het is geen video, maar wel een eye-opener. In deze podcast aflevering van Reply All duiken de hosts in het probleem van robocalls. Robocalls zijn automatische telefoontjes waar Amerikanen schijnbaar dagelijks last van hebben. Wat begint met een simpel onderzoek naar robocalls, eindigt in de ontdekking dat met een simpele techniek de exacte locatie van bellers achterhaald kan worden.

Must use

Ganbreeder – De laatste tijd ben ik compleet gefascineerd door GAN's (Generative adversarial networks). Van hoe het precies werkt heb ik geen idee. Door te kiezen uit de voorgeschotelde afbeeldingen genereert de app open ogenschijnlijk magische wijze nieuwe afbeeldingen. Deze resultaten lijken vaak van een compleet andere planeet te komen. Compleet fascinerend.

Elvin is visual designer bij Studio Dumbar.

TOOLS

Vaporwaved

Oproepje

Werk jij of jullie met Abstract? Bij Grrr overwegen we om deze tool te integreren in onze workflow, maar ik ben nog niet overtuigd. Ik ben benieuwd naar gebruikerservaringen. Stuur me een mailtje of hit reply. Thanks.

Tot de volgende Halfvet!

Jeroen.

Reply

or to participate.