- Halfvet
- Posts
- Halfvet #158
Halfvet #158
Widgets in ana-digi horloge stijl
KICKOFF
Vincent Meertens en Johan Nijhoff ken ik uit de tijd dat ik bij Lava werkte – we waren collega’s. Na wat omzwervingen startten ze in 2020 samen met Daan Hornstra (ook ex-Lava) TIN, een ontwerpstudio voor branding en digital design. Naast klantwerk, besteedden ze veel tijd aan eigen projecten, zoals Outlined (grafisch artwork voor aan de muur) en Curated By (platform voor opkomende Chinese en Westerse kunstenaars).
Een ander passie project dat bij TIN ontstond, maar inmiddels is uitgegroeid tot een zelfstandig product, is Timedash. En van deze bijzondere app is zojuist versie 2.0 gelanceerd 🤩
Met Timedash wordt dagelijkse informatie, zoals tijd, datum, weer, je stappen en meer, in één handige widget op je iPhone getoond. Alles is super slick vormgegeven voor op het beginscherm. Voor de visuele stijl lieten Vincent en Johan zich inspireren door de zogeheten ana-digi horloges uit de jaren 70, waarin functies zoals analoge en digitale tijd, datum en temperatuur samenkwamen in één horloge.
De Timedash widgets zijn volledig aanpasbaar qua stijl en welke datapunten je toont. Het steeds grotere aandeel van widgets op telefoons en desktopcomputers laat zien dat dit een slimme manier is om compacte, actuele informatie te tonen.
Als voormalige studio-eigenaren hadden Vincent en Johan altijd al de wens om volledig aan een eigen ontwerpgericht product te werken en met Timedash doen ze dat nu echt. Samen met iOS-ontwikkelaar Dimitri — die veel technische kennis en ervaring meebrengt — vormen ze een multidisciplinair team waarin design en techniek samensmelten. De drie zetten vol in op Timedash en gaan de app de komende tijd verder uitbouwen en internationaal uitrollen.
Kortingsactie!
Timedash is een gratis iOS app, maar de Pro-versie is op basis van een abonnement. Speciaal voor Halfvet-lezers hebben Vincent en Johan een leuke korting: als je een jaarabonnement neemt, zijn de eerste drie maanden gratis!
Zo activeer je de korting:
De kortingsactie is geldig t/m 31 augustus 2025.
READING LIST
Veel Big Tech hoor je praten over Artificial General Intelligence (AGI) en dat ze op het punt staan dat te bereiken. AGI is op veel niveaus een problematische term. Bijv. de belofte dat AGI voor wetenschappelijke doorbraken zal zorgen omdat het op Nobel Prijs niveau zou werken. Maar dat is maar helemaal de vraag: “The most brilliant scientists aren’t those who know the most, but those who challenge conventional wisdom, propose unlikely hypotheses and ask questions nobody else has thought to ask. That’s pretty much the opposite of an LLM, which is designed to find the likeliest consensus answer based on all the available information.” Zeer waardevol artikel, must read!
Een design language is een set vooraf gedefinieerde richtlijnen die richting geeft aan het creëren van nieuwe producten. Het gaat verder dan alleen het uiterlijk; het is gestoeld op een strategie die merk en gebruiker met elkaar verbindt. Consistentie is daarbij essentieel. Deze blog duikt er diep in 🐬
Koos Looijesteijn twijfelt of AI wel zo intelligent is als Big Tech ons doet geloven. “It’s unsuitable for logic and calculations; it has no understanding or self-awareness. No emotional knowledge or critical thinking.” Maar stel nou dat LLM’s beter worden en de beloftes wél worden ingelost. Stél. Hoe beoordelen we dan AI?
In 2016 ging Google Translate over op een nieuwe techniek om woorden te vertalen: neural machine translation. Veel mensen dachten dat deze AI-techniek vertalers en tolken werkeloos zou maken. Echter, in Amerika groeide hun aantal tussen 2020 en 2023 met 11%. Tolken en vertalers maakten Google Translate onderdeel van hun workflow. Bovendien bestaat hun werk uit meer dan alleen vertalen: ze waarborgen context, werken met dubbelzinnigheid en gaan om met culturele gevoeligheden. Zaken die AI (nog) niet kan. Wat leert dit voorbeeld ons over ontwerpers en developers?
Je hebt het onderzoek ‘Your Brain on ChatGPT’ misschien voorbij zien komen, met de uitleg dat het gebruik van AI je dommer maakt. Deze conclusie kun je niet trekken – dat doen de wetenschappers zelf zeker niet. Maar de onderzoeksresultaten laten wel interessante verschillen zien tussen testpersonen die AI wel inzetten en die dat niet deden. Lees dit artikel voor de feiten, bekijk het filmpje onderaan voor meer toelichting en lees deze LinkedIn post van Barend Last voor extra nuance. Zullen we het zo doen? 🤝
MUST

Rene Toneman
Rene is Halfvetter en creative director / mede-oprichter van Silo in Den Haag
Serie die ik m'n vrienden heb getipt:
Waar ik van kan genieten is de authenticiteit van de serie The Bear. Er zitten veel parallelle thema’s in voor ontwerpende ondernemers en ondernemende ontwerpers. Zoals ambitie, valkuilen, sleur, relativering, de energie van chaos en urgentie. De Kerst-aflevering Fishes is wat mij betreft een all-time classic.
Boek dat ik iedereen kan aanraden:
Architecture of Happiness van Alain de Botton. Geen plaatjesboek, maar een verkenning van de relatie tussen schoonheid en geluk, en de impact op ons welzijn. Hoe kunnen we door bewuste keuzes in onze fysieke omgeving een positieve invloed creëren op ons welzijn. In een wereld waar we alles ontwerpen en niets aan het toeval overlaten vraag ik me vaker af wat het effect ervan is.
Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:
Als startende ontwerper leerde ik van Gert Dumbar de visuele kracht van de verbeelding, de speelsheid en positivisme in je werk te vinden. Humor en luchtigheid zijn belangrijke ingrediënten om je doelen te bereiken. In het werk van Silo probeer ik nog steeds dezelfde balans te vinden. Projecten met een belangrijk doel, die zich onderscheiden door visuele kracht, een glimlach, luchtigheid en positivisme.
FRESH FONTS
DIA BROWSER
Ik werk nu een aantal weken met DIA als browser en da’s geweldig. DIA heeft op allerlei plekken AI ingebouwd zodat je niet steeds hoeft te copy-pasten tussen websites en ChatGPT, Google Translate, Wikipedia of Google Search. Op websites selecteer je een stukje tekst en je kunt er meteen mee interacteren. Of je opent de chat en @mention’t websites die in verschillende tabs staan als input voor de AI om mee te werken. Super handig allemaal!
Ontdek de features in deze video:
Ik heb vijf referrals weg te geven – pak er een hier. Enjoy!
😎
Dit was de laatste Halfvet van dit seizoen. Ik piep er even tussenuit en ben in september terug met een nieuwe reeks. Heb een heerlijke zomer en tot snel!
Jeroen.
Creatieve AI
Op zoek naar AI tools die jouw creativiteit versterken? Ik verzamel de beste Creative AI Tools in een handig overzicht op disch.nl/tools
Reply