- Halfvet
- Posts
- Halfvet #155
Halfvet #155
Con Figma
KICKOFF
Begin deze maand hield Figma haar jaarlijkse Config, waar veel nieuws werd gelanceerd. Een paar dingen die mij opvielen:
2025 AI Report
Figma peilde onder 2.500 klanten hoe zij AI integreren in hun dagelijkse werk en verwerkte het in hun 2025 AI Report, met interessante uitkomsten. Deze blogpost bespreekt de vijf belangrijkste takeaways:
Agentic AI is the fastest growing product category
Success requires best practices—loosely held
Smaller companies are going all in
AI adoption is deepening across workflows, but there’s a quality perception gap between developers and designers
The future is AI—but how do we get there?
Nieuwe AI features
Een aantal AI-features zijn out-of-beta en beschikbaar voor iedereen. Je vindt ze onder het AI-icoon in de bottom bar. Het zijn features zoals First Draft, Rename Layers en Remove Background. Nick Babich bespreekt ze allemaal in deze blogpost.
Figma Sites
Figma presenteerde Sites, een tool waarmee je je ontwerp direct online kunt publiceren. Geen development meer nodig. Hiermee beweegt Figma zich richting Framer en Webflow en voor eenvoudige websites lijkt dit een prima ontwikkeling. Er was echter veel kritiek. De code is belabberd en qua toegankelijkheid is het een nachtmerrie. Figma Sites is nog in beta en zal flink moeten worden verbeterd voordat het een official release kan worden.
Complementary over Config
In de Complementary podcast van Anthony Hobday en Katie Langerman werd Config ook besproken. Ze delen onder andere hun favoriete conference talk van dit jaar. Leuke aflevering!
READING LIST
Ben Shih is product designer bij Miro en doet in dit artikel een aantal scherpe observaties over nieuwe design patterns in tijden van AI. AI verandert onboarding, interactie en verwachtingen.
John Maeda ziet de positieve kanten van vibe coding (ontwerpers en developers groeien naar elkaar toe), maar wijst ook op een risico: “The joy and meaning of making can be lost if creation becomes mere curation. This echoes the warning of the Arts & Crafts movement, when mass production threatened the personal touch and satisfaction of craft. AI can generate “good enough” solutions and automate routine tasks, but excellence, distinctiveness, and deep fulfillment still come from human involvement.” Zo mee eens!
De Airbnb app heeft een design update gekregen. De grootste uitdaging was om naast Homes, twee nieuwe peilers en plek te geven: Experiences en Services. Daardoor zijn bijna alle ux-elementen tegen het licht gehouden. Het resultaat is fantastisch. Zo helder, zo verfijnd en alles lijkt inevitable.
Interactie met de vroegste computers was via een terminal interface. Die tekstuele interactie kende veel nadelen, net zoals de tekstuele chat interface van veel huidige AI-features. Gelukkig ontstaan er nieuwe, intuïtievere AI design patterns.
IN JE FACE
De Am Dash is een nieuw leesteken, ontworpen als symbool voor menselijkheid. Om in een tekst te gebruiken waarmee je laat zien dat het is geschreven door een mens en niet door AI. De glyph is onderdeel van twee gratis te downloaden lettertypes en roep je aan door am- te typen.
De visual identity van Applause ademt jaren ‘80 Silicon Valley reclameposters (met de Garamond als defining lettertype), maar is toch helemaal van nu. I like!
MUST

Corné van den Bos
Corné is Halfvetter en mede-oprichter/creative lead van aardig, de digital design studio waar aardig groeit.
Online design community waar ik actief ben:
GSAP van Creative Coding Club. Ik zit er nu middenin, maar het helpt me de logica achter GSAP-animaties beter te begrijpen. Met de revolutie van no-code komen design en development steeds dichter bij elkaar. Iets wat we als studio omarmen. Hoewel ik die ontwikkeling enorm toejuich, ben ik van mening (misschien een ouderwetse gedachte) dat je altijd de basis moet begrijpen voordat je de regels mag breken, zoals Picasso ooit zei.
Mijn manier om inspiratie te bewaren:
Waarschijnlijk een herkenbare tik voor creatieven: ik ben een digitale hoarder. Alles wat me inspireert, archiveer ik op verschillende plekken. In Notion documenteer ik ideeën waarmee ik wil experimenteren of die ik ooit nog eens wil uitwerken. Websites die ik tegenkom, bookmark ik in mijn browser (Arc werkt lekker overzichtelijk), waarbij ik ze organiseer op basis van onze services en subservices. Daarnaast experimenteer ik momenteel met Cosmos, een interessant alternatief voor Pinterest. Ook screenshot ik dagelijks tientallen dingen die me inspireren. Eens in de 1 à 2 maanden houd ik een grote schoonmaak en centraliseer ik alles op de plek waar het op dat moment het beste past.
Dit brengt de nerd in mij naar boven:
Ik heb een liefde voor typografie. Ondanks dat ik dyslectisch ben en nooit iets met spelling had, kon ik me wel verliezen in lettervormen. Die fascinatie werd versterkt door de kalligrafielessen die ik volgde. Onlangs keek ik een livestream van Alex Slobzheninov (type designer bij PangramPangram), waarin hij zijn proces laat zien en in 2 uur tijd de eerste opzet heeft. Dat inspireerde me om zelf met Glyphs aan de slag te gaan. Inmiddels zit ik op ongeveer 63 uur voor de eerste font weight — en ik ben nog lang niet klaar, maar dat mag de pret niet drukken.
TOOLS
Spotted in Prod verzamelt het beste mobile design.
Hello animeert tekst.
9UI is een collectie gratis, aanpasbare componenten, gebouwd met Base UI en Tailwind CSS.
Cartwheel is een 3D-tool waarmee je animerende characters maakt.
Replicate Image laat jouw beeld door ChatGPT namaken en voert het resultaat opnieuw en opnieuw… Tof om te zien hoe een foto in 50 stappen verandert in iets heel anders.
Higgsfield animeert foto’s met AI.
CTA Gallery is een gecureerde verzameling Call-to-Actions.
AI QR Code Generator genereert QR-codes in elk uiterlijk denkbaar. Je prompt een visual en daarin zit een QR-code verwerkt.
👋
Volgende week woensdag organiseert The Institute of Creativity een avond over creativiteit in de breedste zin van het woord. Aanrader!
En ik was te gast in de Future of Tech-podcast van het Grafisch Lyceum Rotterdam om te praten over de gevolgen van AI voor het ontwerp-onderwijs.
Tot over twee weken!
Jeroen.
Vraag het Halfvet
Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.
Reply