- Halfvet
- Posts
- Halfvet #151
Halfvet #151
Generative visual identity
KICKOFF
Morgen geef ik een presentatie op het DesignXperience event van Dutch Digital Agencies. Ik ga projecten van Nederlandse ontwerpbureau’s laten zien waar AI een belangrijke rol heeft gespeeld. Cases van oa. Dogstudio, Norday, Fabrique, Lava, 51North, Greenberry en Today.
Maar ook een paar internationale cases, zoals de visual identity van Alma, ontworpen door Smith & Diction. Wat een geweldig project is dat.
Alma is een app waarmee je kunt bijhouden wat je eet. Het trackt de voedingsstoffen die je op een dag binnenkrijgt en geeft suggesties voor recepten. Smith & Diction begonnen met het logo. Ze ontwierpen een brand icon dat als grafische vorm sterk werkt, maar ook als dynamisch logo. De stijl bestaat verder uit frisse en natuurlijke kleuren en typografie die warm en menselijk aanvoelt, met GT Alpina in de hoofdrol.
Het leek de ontwerpers tof dat wanneer een Alma-gebruiker een maaltijd toevoegt, die maaltijd wordt gevisualiseerd. Maar dat zijn in potentie miljoenen afbeeldingen van verschillende soorten maaltijden. Stockfoto’s waren geen optie want ze wilden een frisse en authentieke visuele stijl. And that’s where AI came in.
Ze begonnen met experimenteren in Visual Electric en lieten deze AI-tool visuals genereren op basis van de maaltijden die ze als prompt ingaven. Aanvankelijk waren de resultaten nogal meh. De beelden voelden generiek en er zaten af en toe rare elementen in. Totdat de ontwerpers op het idee van collages kwamen. Collages van ingrediënten die samen een gerecht vormen. De illustraties passen bovendien goed bij het dynamische logo en ze mogen best soms weirde details bevatten, dat valt niet zo op.
Het bleek een gouden vondst. Natuurlijk vereist het veel experimenteren, trainen en prompten, maar uiteindelijk is er een systeem ontworpen voor het genereren van schitterende fotocollages die helemaal passen bij de rest van Alma’s branding. Er is een technische koppeling gemaakt met het Visual Electric-model, zodat iedere gebruiker die een maaltijd trackt, een persoonlijke, unieke visual te zien krijgt.
Ik vind Alma’s stijl echt zo’n tof voorbeeld van de kracht van AI. Zo’n generative visual identity was voorheen onmogelijk. Smaakt naar meer 🙂
Lees de hele case study hier.
READING LIST
Gerson Veenstra is op SXSW2025 en doet verslag van de presentatie van John Maeda die z’n jaarlijkse Design in Tech Report toelicht. Maeda stelt dat door AI de interactie tussen mens en machine een nieuwe vorm aanneemt. In plaats van interfaces met knoppen en menu’s bewegen we richting directe interactie. "Elke UI is in feite een hindernisbaan", zegt Maeda. "Wat als AI je direct naar de finish brengt?" Als AI de hindernissen wegneemt, wat blijft er dan over van UX als vakgebied?
Meanderende blog van Carl Svensson die filosofeert over het verleden en de toekomst van user interfaces. Daarin haalt hij een andere blog aan, van Amelia Wattenberger, die oproept tot meer tactiliteit in interface design.
De meeste chatbots voelen afstandelijk in hun poging om menselijk over te komen. Tolan is een AI-companion in de vorm van een animatie-character die ondanks (of dankzij) z’n niet-menselijke verschijning juist heel menselijk voelt. Het uitgangspunt van de ontwerpers was warmth over realism en dat werkt mega. 😍
Het vorige item was een duidelijk voorbeeld van antropomorfisme (het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens of voorwerpen). Er kleven ook gevaren aan het antropomorfiseren van AI. Lees maar…
IN JE FACE
Krachtige stijl heeft &Walsh ontwikkeld voor Batch. Batch levert een postproductie-techniek aan filmmakers, die voor– en achtergronden kan scheiden. En da’s mooi verwerkt in het brand design 🙂
Extraordinary Things is een curieuze verzameling AI-gegenereerde objecten, gemaakt door Yashas Mitta, inspired by possible futures, folklore, and bursts of creativity.
MUST

Nick Kuijpers
Nick is Halfvetter en een designer met liefde voor UI die meer tijd besteedt aan marges wisselen tussen 8, 16 en 24 pixels dan ‘ie wil toegeven.
Guilty pleasure Reddit:
Mijn grootste guilty pleasure blijft toch wel de Bad UI Battle Reddit. Hier gaan mensen expres exact de hele andere kant uit van wat je zou verwachten, wat soms zulke creatieve oplossingen geeft dat het je op een andere manier naar een element laat kijken. Zelf probeer ik soms, wanneer ik ergens echt niet uit kom, juist iets te maken dat het echt NIET moet zijn. Door juist die andere kant uit te gaan kom je er vaak achter wat je eigenlijk wel nodig hebt.
Dit brengt de nerd in mij naar boven:
Waar ik mij echt uren mee kan vermaken, is hoe mensen functionele problemen oplossen. Of dit nu binnen UI Design is of mechaniek; er is een probleem en iemand verzint er een oplossing op. Mooie voorbeelden zijn de Reddits Functionalprint en Engineeringporn. Nog een favoriet: Ifixit. Is iets kapot? Probeer het te repareren. Kapot is het toch al en dan leer je er ook nog eens iets van. Ik repareer alles dat ik kan vinden (en het lukt nog vaak ook).
Design legend die iedereen zou moeten kennen:
Dieter Rams. Niets anders dan een legende. Zijn werk voor Vitsœ en Braun... Naast het feit dat zijn ideologie nog bijna in alles is terug te vinden vandaag de dag (bv. bijna alles met een Apple logo), helpen zijn principes mij in mijn dagelijks werk. Door iteraties heen hou ik zijn tien principes tegen mij werk aan. Zijn er elementen overbodig? Is het begrijpbaar? Verbeteren deze keuzes het gebruik? Vragen die toepasbaar zijn op alle takken van design.
TOOLS
SwissTransfer is een beter alternatief voor WeTransfer.
Fig3D is een Figma-plugin die platte objecten 3D maakt.
Symbl is een Figma-plugin waarmee je snel symbolen, emoji’s en vlaggen bij de hand hebt.
The Product Design Resources Library is een uitgebreide UX-verzameling met tools, artikelen, boeken, plugins en meer, samengesteld door Adham Dannaway.
👋
Tot over twee weken!
Jeroen.
Vraag het Halfvet
Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.
Reply