Halfvet #150

Creatief denken met AI

KICKOFF

Ik ben een bijzondere training aan het voorbereiden. Samen met Alain Dujardin van Greenberry geef ik maandag 12 mei een masterclass Creatief denken met GenAI. In een halve dag dompelen we je onder in creatieve technieken en ontdek je hoe generatieve AI jouw probleemoplossend vermogen kan versterken.

Waarom creativiteit? Het World Economic Forum noemt creativiteit the most important skill of the 21st century en voorspelt dat de vraag ernaar de komende jaren enorm zal toenemen. Daarmee is creativiteit de snelst groeiende kernvaardigheid. Ook in sectoren buiten de creatieve industrie. Belangrijk dus om je bij te scholen, zodat je je creatieve potentieel volledig kunt inzetten.

Wat kun je verwachten?

  • Een introductie in Design Thinking en creatief probleemoplossen

  • Hands-on technieken om je vraagstuk open te breken en nieuwe ideeën te genereren

  • Praktische toepassingen van Generatieve AI om je creatieve kracht te vergroten

  • Je eigen custom GPT als creatieve mentor

Deze masterclass is voor professionals die hun creatieve vermogen willen vergroten, creatief zelfredzaam willen worden én willen leren hoe GenAI hierbij in te zetten.

Deelnemers zijn bijvoorbeeld:

  • Service designers

  • UX designers bij bedrijven en organisaties

  • Product owners

  • Marketeers

  • Teamleiders van creatieve teams

  • Managers en hun team

  • Communicatieadviseurs en specialisten

Dit is een unieke kans om in een inspirerende setting te werken aan je creativiteit en direct impact te maken op je eigen vraagstukken. Kom alleen of met je team.

📅 Datum: Maandag 12 mei 2025
📍 Locatie: Greenberry Academy, Maliebaan 50 Utrecht
⏳ Tijd: 13.00-17.00
💶 Kosten: €249,- per persoon, prijs voor teams op aanvraag

Wil je erbij zijn? 

Meld je snel aan met een mail naar [email protected], want er zijn beperkte plekken beschikbaar!

READING LIST

Wow, dit is een next level long read, met 6000 woorden en 600 foto’s. Maar wát een vet onderzoek naar een lettertype dat (in America) misschien wel meer is toegepast dan Helvetica, maar dat weinig mensen kennen.

 

Door AI wordt design toegankelijker voor aangrenzende disciplines, zoals marketing. Dat geldt ook voor development: dat wordt steeds toegankelijker voor bijvoorbeeld ontwerpers. Om je ontwerp technisch te realiseren kun je AI-tools inzetten zoals Bolt, Cursor, Lovable, Replit of v0. Deze tools worden steeds beter en het is echt verbluffend hoe goed ze werken. Voor eenvoudige websites of apps dan, of voor een snel prototype. Check dit artikel als je wil beginnen met experimenteren. Een andere bron is deze Youtuber die één prompt met vijf tools test.

 

Een veelgehoord argument tegen hamburger-menu’s is dat bezoekers zo niet worden verleid met menu-items omdat die ‘verborgen’ zijn. Er zijn echter situaties waarin je bezoekers niet wíl afleiden. Dan is een off-screen menu een prima middel. Goeie blog!

 

Visual Electric is bezig met een opmars. Het was een van de eerste visuele AI-tools die werkte met een infinite canvas. En de gegenereerde beelden zijn vaak verrassend goed. Leuk om mede-oprichter Colin Dunn aan het woord te horen.

IN JE FACE

Studio Gruhl ontwierp de identity voor Spellbound, een nieuw Berlijns techno-label. Het ziet er waanzinnig uit. De studio bracht een ode aan de iconische Berlijnse techno scene door een design system te ontwikkelen met de uitgangspunten: 1. Attitude of Berlin, 2. Traces of Berlin, and 3. Colors of Berlin. Ze creëerden meer dan 50 grafische elementen, zowel analoog als 3D, die kunnen worden gecombineerd, gemixt en overlapt. Werkt als een technotrein👊

MUST

Stan Grootes

Stan is Halfvetter en product designer bij Fixico.

App die ik net heb geïnstalleerd:

Ik ben een aantal jaar fan van de kalender-app Rise van Rick Pastoor. Gebouwd vanuit z’n visie dat je takenlijst niet zonder een kalender kan. De hoeveelheid liefde en vakmanschap die Rick en z’n team in Rise hebben gestopt is bewonderenswaardig. Helaas hebben ze besloten niet verder te gaan met de doorontwikkeling. Ik heb gelukkig met Akiflow een vergelijkbare tool kunnen vinden. En wat ik zelf erg fijn vind is dat je het kan koppelen aan je mail, Jira, Slack en andere tools, zodat je heel eenvoudig taken kan toevoegen en in je agenda kan zetten.

Nieuwsbrief die ik altijd lees:

Veel nieuwsbrieven waarop ik me had aangemeld vond ik na een verloop van tijd niet meer echt relevant. Dense Discovery is een van de weinige die ik goed blijf vinden. Elke week een persoonlijke intro van de maker Kai Brach, interessante inspiratie en een kort interview met iemand uit de creatieve sector.

Dit brengt de nerd in mij naar boven:

Sinds mijn jeugd ben ik al gek van apparaten en knopjes. Ik kon echt kicken op hoe een knopje van bijvoorbeeld een cassettedeck eruit zag en hoe je het moest bedienen. Toen ik op latere leeftijd science fiction films begon te kijken waren de interfaces meestal ook hetgeen wat mij het meeste interesseerde. De interface in de eerste Alien en in 2001: A Space Odyssey zijn nog steeds mijn favoriet.

TOOLS

Shape Move

  • Waveform Renderer visualiseert audiobestanden als waveforms.

  • Ikonik zijn meer dan 50K open source icons, als Figma-plugin.

  • Flora is een interessante GenAI tool die verschillende AI-modellen kan koppelen.

  • Shape Move brengt motion design naar Figma🥳 Maak een begin– en end-state van je (micro)animatie en deze Figma-plugin animeert ertussen. Ziet er veelbelovend uit!

👋

Tot over twee weken!

Jeroen.

Vraag het Halfvet

Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.

Reply

or to participate.