- Halfvet
- Posts
- Halfvet #15 – Zwartwit kleuren
Halfvet #15 – Zwartwit kleuren
KICKOFF
Begin dit jaar organiseerde de Open Data afdeling van de Singaporese overheid een hackathon. Het resulteerde in een tool waarmee historische zwartwit foto's automatisch worden ingekleurd. De tool is nu open voor iedereen op colourise.sg.
De algoritmes zijn specifiek getraind op Singaporese archieffoto's. Maar ik heb m'n Hollandse opa en oma er doorheen gehaald en hierboven het resultaat. Gezichten, gras en luchten gaan goed, maar verder heeft het systeem nog grote moeite met het herkennen van objecten:
Uitleg over de tool hier.
READING LIST
The Klim Type Foundry on how it's influenced by New Zealand’s unique design scene → — www.itsnicethat.com
Klim is een van m'n favoriete typefoundries – hun lettertypes zijn van constante hoge kwaliteit. Oprichter Kris Sowersby vertelt over de bijzondere ontwerpcultuur van het geïsoleerde Nieuw-Zeeland. Hij omschrijft het land als een kleine kamer met grote ramen.
Op mobile zijn buttons relatief groot (ivm minimale touch area), waardoor een heldere hiërarchie noodzakelijk is. Met deze vijf tips komt dat helemaal goed.
Als je je als ontwerper ontwikkelt van junior naar medior naar senior, dan voeg je steeds een nieuwe skill-schil toe aan de vorige. Fabricio Teixeira maakt een mooi overzicht van deze ontwikkelfases.
Ga even goed zitten voor deze enorme scrollytelling website. Je zult veel gaan scrollen en soms het spoor bijster zijn. Er worden paralellen gelegd tussen kunsthistorie en webdesign; soms interessant, soms pretentieus.
Als je streeft naar simplicity in je ontwerp (en dat wil je) moet je dingen niet versimpelen, maar zoeken naar de essentie. Dit artikel bespreekt een reeks patterns en ux-technieken die daarbij helpen.
IN JE FACE
Studio Moniker bedacht een collaborative manier om de 100+ beelden van het Yorkshire Sculpture Park tot leven te brengen. Bezoekers van het park kunnen op sculpture.cam foto's van de beeldhouwwerken maken vanuit verschillende hoeken, waardoor 360° visuals ontstaan. Zou tof zijn als je de gifjes op mobiel ook handmatig kunt draaien.
FRESH FONTS
ZIEN & HOREN
Sinds een tijdje is David Carson weer hot en een vergelijkbare ontwerper is Chris Ashworth. Hij benadrukt nog maar eens dat imperfectie in design van groot belang is. Hear hear!
Alexander Klöpping vertelt in deze podcast uitvoerig over z'n kindje Blendle: over het verdienmodel (betaalde content; want liever een grote vis in een kleine vijver dan andersom), hoe 'ie leiding geeft (van micro-managen naar vertrouwen geven), de interesse vanuit America (heel groot), z'n rol binnen meetings (chaos scheppen), en waar de toekomst van Blendle ligt (bij audio).
MUST: KLASIEN VAN DE ZANDSCHULP
Must read
The Thousand Dreams of Stellavista (J.G. Ballard) – Door een onderzoek naar smart homes stuitte ik op dit verhaal van J.G. Ballard uit 1962. Dit verhaal gaat over een huis dat de emotie aanneemt van de bewoner. In het verhaal gaat een stel intrek nemen in een huis dat op hen reageert, maar nog de emotie draagt van haar voorgaande bewoner. Door de reacties van het huis leren ze de vorige bewoner steeds beter kennen. Ik vond dit een inspirerend verhaal, waarbij veel gelijkenissen te trekken zijn met onze smart homes, die eigenlijk helemaal niet zo 'smart' zijn.
Must see
Empathy Reifies Disability Stigmas (Liz Jackson) – Ruim een maand geleden was ik bij de Interaction 19 conference waar ik veel interessante talks heb gezien. Liz Jackson gaf interessante insights over designing for the disabled, en hoe wij eigenlijk allemaal 'pathological altruists' zijn. Ze geeft verhelderende inzichten voor ontwerpers over vooringenomenheid (biases) en aannames.
Must use
Sticker Studio – Je maakt heel gemakkelijk een sticker door een foto uit te snijden, die je kunt gebruiken in WhatsApp. Dit is echt een MUST natuurlijk :-)
Klasien van de Zandschulp is interactieontwerper en verbindt online en offline verhalen met multi-sensorische interacties of onverwachte ontmoetingen.
TOOLS
Tayl zet artikelen om in gesproken tekst en zet ze als afleveringen in je podcast app.
Avataaars is een generator voor geïllustreerde avatars. Volledig te customizen of je kiest random.
Color Review checkt of een kleurcombinatie genoeg contrast heeft en binnen de accessibility guidelines valt.
Accessible Brand Color doet hetzelfde, maar eenvoudiger.
Geenes genereert tussenwaardes tussen twee kleuren. Met exportoptie naar Sketch!
Website Carbon berekent hoeveel koolstofdioxide je website produceert.
Heges app gebruikt de TrueDepth camera-informatie (op recente iPhones) om een 3d-scan van je gezicht te maken.
Hoppa.
Dat was 'm weer. Tot de volgende!
Jeroen.
Reply