Halfvet #146

Een shot positivisme

KICKOFF

Ik moet bekennen dat ik het lastig vind om niet te worden meegesleurd in al het negatieve wereldnieuws van de laatste tijd. Het lijkt alsof schadelijke ontwikkelingen (populisme, individualisme, klimaatverandering) elkaar versterken en de shit show alleen maar groter maken. Zo wordt het optimisten, zoals ik, wel heel moeilijk gemaakt😓

Soms raakt het ook m’n werkplezier. Daarom kwam de post Design is Optimism van Scott Berkun als een geschenk. Een welkom shot positivisme over waarom wij het beste kunnen blijven doen wat we doen: creëeren!

Scott zegt:
Design is optimism. Het is geloven in de waarde van ideeën, hoe klein ze ook zijn.
Creativity is pure positivity. Ideeën in de wereld zetten is een daad van positiviteit.
Design is an expression of hope. Je ziet het probleem, maar ook mogelijke oplossingen. En wil die een kans geven.

Als ik me somber voel, ervaar ik veel voldoening in dingen creëeren, hoe klein ook. Iets máken is een krachtig tegengif bij negativiteit. If you choose to make something, almost anything, you still have a spark of optimism in you. Even if it’s just a doodle on a napkin, a sketch on a whiteboard or even making dinner for your family.

Hear hear!

READING LIST

Creative Boom vroeg een aantal industry leaders naar hun visie op de ontwikkelingen in design. Het zal je niets verbazen dat AI een grote rol speelt; ook in counter trends.

 

Ontwerpbureau Koto bespreekt in hun nieuwsbrief OFF Brand hoe ze merknamen bedenken voor hun klanten. Het hele proces komt langs en ze benoemen een aantal principles waarlangs ze werken. Zeeeeer interessant voor als je zelf een merknaamtraject gaat doen. Bookmarken!

 

It’s Nice That blikt terug op het afgelopen jaar met de vijf beste branding cases. Menselijkheid is een terugkerend thema.

 

Hier ben ik het zo mee eens. Productinnovaties leiden vaak tot efficiëntie, gemak en kostenbesparing, maar ook tot kwaliteitsverlies. Dat zien we in de analoge wereld (fast fashion, wegwerp electronica), maar door AI ligt dit ook op de loer in de digitale wereld. Mensen die zeggen dat kwaliteit uiteindelijk wel wint, beseffen niet dat de meeste mensen gemak verkiezen boven kwaliteit. “The real challenge isn’t just staying relevant but grappling with a shifting definition of quality in a world increasingly satisfied with ‘good enough’.”

 

Ook Pinterest publiceert jaarlijks een trend report, maar deze vind ik extra interessant omdat het gebaseerd is op de analytics van hun eigen platform. Wat er speelt onder Pinterest-gebruikers vind je terug in 20 gedefinieerde trends, prachtig vormgegeven met heerlijke typografie. (Benieuwd naar welke lettertypes zijn gebruikt? Check het hier)

IN JE FACE

Dompel je onder in de 100 beste boekomslagen van het afgelopen jaar, op een rij gezet door Print Magazine.

 

En over boeken gesproken: de classic Pricing Design van Dan Mall is opnieuw uitgegeven. Oorspronkelijk uit 2016, maar nog steeds relevant. Nu beschikbaar als paperback, audiobook en gratis te lezen op pricingdesignbook.com.

MUST

Merei Sandbrink

Merei is Halfvetter en digital designer met een missie.

Boek dat ik iedereen kan aanraden:

Het boek Kleur van Victoria Finlay is een boek over de historische en geografische oorsprong van kleuren. In dit boek onderzoekt Finlay waar specifieke pigmenten vandaan komen, wat hun biologische oorsprong is en wat de rol van kleur is binnen culturen. Dit boek laat je na het lezen ervan totaal anders naar kleuren kijken.

Dit brengt de nerd in mij naar boven:

We staan er bijna nooit bij stil, maar elke klik, bewaarde foto, mail of zoekopdracht kost energie. Hoewel we dit vaak over het hoofd zien, heeft ons digitale gedrag een grote impact op het milieu. Met de tool van E-missions kun je jouw persoonlijke digitale voetafdruk berekenen. Helaas ontbreekt er nog informatie over de uitstoot die debet is aan AI, waarvan het energieverbruik vele(!) malen hoger ligt dan andere digitale acties. Think before you prompt.

Design legend die iedereen zou moeten kennen:

Michiel Schuurman is een ontwerper die posterontwerp en zeefdrukken tot ware kunstvorm heeft verheven. Met zijn bijna niet leesbare typografie, bont kleurgebruik en hallucinerende patronen weet hij een wereld te creëren waar hij de kijker in opslokt.

FRESH FONTS

Boom Sans (Positype)

Nautica (Resistenza Type)

Argile Fusion (Art Grootfontein)

TOOLS

Instant 3D

  • Osmo is een schatkist voor creative developers vol kant-en-klare componenten, code snippets en tutorials.

  • How’s it Lookin laat zien hoe de voorvertoning van een website die je deelt op social, eruit ziet.

  • Figr Identity v2 is een Figma plugin die een design system maakt van je design file.

  • The Radius toont de border radius van twee afgeronde elementen die op elkaar liggen. Moeilijk uit te leggen, kijk maar effe!

  • Instant 3D zet platte plaatjes om in 3D objecten.

👋

Tot over twee weken!

Jeroen.

Vraag het Halfvet

Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.

Reply

or to participate.