- Halfvet
- Posts
- Halfvet #140
Halfvet #140
De beste creatieve AI tools
KICKOFF
Wanneer ik mijn talk De invloed van AI op creatie bij agencies, opleidingen en conferenties hou, krijg ik vaak de vraag met welke AI tools ik zelf werk. Een paar gebruik ik dagelijks (ChatGPT, Midjourney, Firefly, Notebook LM), maar de meeste slechts af en toe voor een specifieke taak. Of om gewoon te experimenteren, te kijken wat er mogelijk is.
Met AI experimenteren is een belangrijk onderdeel van het Reducations AI Lab, een training die ik met Laurens Vreekamp geef. We delen onze kennis en ervaring, maar ontdekken met de deelnemers vooral welke toepassingen de creatieve tools hebben. Waar blinkt een tool in uit, wat zijn verrassende use cases en wat werkt voor geen meter?
Op basis van al dat getest, heb ik de meest bruikbare AI tools eens op een rij gezet. Op Creative AI Tools vind je er meer dan 50. Klik op een tag om categorieën te openen zoals image, text, video, audio en 3d. Ik heb me beperkt tot creatieve AI tools, dus met maximale vrijheid voor jou als maker. Ik zal de website regelmatig updaten.
Dus bookmarken die link en aan de slag 💪 En mis ik een tool? Laat het me weten!
Met dank aan Laurens Vreekamp en Nadia Piet voor alle input 🙏
READING LIST
De Volkskrant vroeg negen experts naar hun visie op AI. Het onderdeel over creativiteit is zeer interessant en relevant voor ons allemaal. Zo antwoordt Ilyaz Nasrullah op de vraag ‘Kan AI creatief zijn?’: “Creativiteit heeft niets met het resultaat te maken, maar alles met intentie. Een computer heeft geen intentie en zal die nooit hebben. Daarom zeggen we ook niet dat een computer dingen creëert, maar dat hij dingen genereert.” (Als je geen VK-abo hebt, lees het artikel hier)
Een artikel naar m’n hart. Himanshu Bharadwaj breekt een lans voor imperfectie in design en benadrukt de schoonheid en waarde ervan. Perfectie kan afstand scheppen en onmenselijk aanvoelen, terwijl imperfectie zorgt voor authenticiteit en emotionele betrokkenheid. Japanse concepten als Wabi-Sabi en Kintsugi illustreren hoe gebreken en scheuren verhalen vertellen en objecten of ervaringen dieper en betekenisvoller maken.
‘Een beter milieu begint bij jezelf’ is zo’n typische overheidscampagne uit mijn jeugd. Maar werkte het? Bij de meeste campagnes is bewustwording het hoogst haalbare. Maar er is een campagne die écht effect lijkt te hebben: die van BOB. Hoe dan? Doordat de campagne zich niet richt op de boodschap dat rijden onder invloed slecht is, maar aanmoedigt om het gesprek met de mensen in je omgeving te voeren over wie de Bob is. Interessante les sociale psychologie!
IN JE FACE
Toffe AI-toepassing: de campagne Dutch Cycling Lifestyle die Norday ontwikkelde voor het Nederlands Bureau voor Toerisme. Nederland is het ultieme fietsland en om andere landen te inspireren, kan iedereen a touch of Dutch toevoegen aan z’n eigen straat. Je voert een adres in en de betreffende Google Streetview wordt met AI omgetoverd tot een Hollandse straat, met een fietspad, trottoir en groenvoorziening.
Ken je dat, dat je tijdens het koken pas in de laatste stap erachter komt dat je de oven had moeten voorverwarmen? Of dat in het recept staat dat je ondertussen iets anders had moeten voorbereiden, waardoor je hetzelfde tekstje tien keer opnieuw leest? Ontwerpers Fabian Valkenberg en Maarten Janssen ontwikkelden Cooktus, een reeks visuele recepten waardoor je sneller en makkelijker kookt. Nice!
Nog een mooie AI-toepassing. Kunstenaar Bob de Jong zet historische schilderijen en tekeningen over Amsterdam om in fotorealistische, geanimeerde beelden.
MUST
Annelies Vlasblom
Annelies is Halfvetter en eigenaar/creatief directeur van Zeppa
Productiviteitstip die mij echt heeft geholpen:
Het boek 4000 weeks van Oliver Burkeman. Dit boek gaat juist niet in op tools die je productiever maken, maar dwingt je na te denken wat voor jou in het leven echt belangrijk is. Om van daaruit keuzes te maken. Ik probeer sindsdien het aantal projecten wat ik doe te beperken (blijft een uitdaging). Ik ben taalcoach van een voormalige vluchteling. En ik zeil catamaran. Iets wat ik altijd al wilde doen en waar ik enorm veel energie van krijg. Ben ik daarmee productiever? Geen idee. Maar ik haal meer voldoening uit mijn leven.
Voor degenen die helemaal los willen komen van de Hollandse arbeidsethos is How to be Idle van Tom Hodgkinson ook een aanrader.
Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:
“Het idee is leuk, maar de uitwerking laat te wensen over” zei één van mijn docenten tijdens de eindbeoordeling in het basisjaar van de Rietveld Academie. Deze beoordeling (niet de opmerking) was voor mij reden om direct met de opleiding te stoppen, maar deze zin bleef al die tijd door mijn hoofd spoken. Met als gevolg dat ik er altijd voor zorg dat zowel het idee als de uitwerking uitstekend zijn. Prima advies dus, al dacht ik daar toen anders over.
Design legend die iedereen zou moeten kennen:
Paul Rand, een 20e eeuwse Amerikaanse grafisch ontwerper / art-director. Zijn ontwerpen zijn ontzettend sterk en tijdloos. Ik kan mij nog steeds verbazen over de speelse rebus die hij van het IBM logo maakte. Het oogt zo eenvoudig, maar wat is het slim verzonnen! De wijze waarop hij een identiteit presenteerde is ook inspirerend. Hij nam zijn opdrachtgevers helemaal mee in zijn denkproces door de identiteit te presenteren in een enorm boekwerk. Hierin legde hij precies uit wat de meerwaarde van een goede identiteit is. Zo’n boekwerk is nu ondenkbaar, maar het op heldere wijze meenemen van een opdrachtgever in je denkproces blijft relevant.
FRESH FONTS
TOOLS
Shape of AI verkent op welke manier UX zich ontwikkelt met de komst van AI en geeft een overzicht van nieuwe UX en UI patterns.
ToolKit is een interessante nieuwe online brand guideline tool die is gekoppeld aan je Figma file.
Blinkshot genereert real-time images. Tijdens het typen van je prompt past het beeld zich aan.
AI Design Reviewer is een Figma plugin die feedback geeft om je designs toegankelijker, beter geschreven en converterender te maken.
Vector to 3D is een Figma plugin die platte elementen 3D maakt.
Noise & Texture is een Figma plugin die noise, textures, patterns en gradients toevoegt.
👋
Ga je naar de Dutch Design Week? Check dan de Design Week Map die Maarten Baptist en Thomas Dahm ontwikkelden. Je vindt er alle lokale ontwerpers en initiatieven die hun deuren hebben geopend. Handig bij elkaar in een interactieve kaart.
Tot over twee weken!
Jeroen.
Vraag het Halfvet
Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.
Reply