• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #14 – Binnen bij je favo merken

Halfvet #14 – Binnen bij je favo merken

KICKOFF

Binnen bij je favo merken en merkmakers

De afgelopen weken heb ik gewerkt aan een studentenwerf-campagne voor HvA Communicatie. Het blijkt dat veel scholieren onvoldoende weten wat deze studie inhoudt en wat je er later mee kunt. Daarom bedachten we Unlocked, een exclusief event waar de tofste Amsterdamse merken en merkmakers hun deuren openen. Zodat je zelf kunt zien hoe merken worden gemaakt en je kunt bepalen of Communicatie iets voor jou is.

Naast dit event hebben we een aantal korte filmpjes gemaakt over de merkmakers die meedoen aan Unlocked. Misschien kom je ze tegen op social.

Unlocked vindt plaats op 20 maart – er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

READING LIST

Een zeer uitgebreide serie over hoe je een merk bouwt. Van positionering tot marketing, van business tot branding. Artikel is voor Medium members-only.

Als je maar zes dingen kunt doen aan je webtypografie, zorg dan dat het deze zes zijn.

Ik herken de haat-liefde-verhouding met wireframes: ze zijn geweldig (als houvast in complexe projecten) en irrelevant (ze zeggen niets over de user experience). Vooral de suggestie dat je een website kunt beoordelen op basis van z'n naakte functionaliteiten is misleidend.

Cases waarin het ontwerpproces wordt omschreven vind ik altijd het leerzaamst. Dit is er zo een. Berlijns ontwerpstudio AJ&Smart laat zien hoe ze de meditatie-app Oak hebben ontworpen, van idee tot appstore. Uitgebreidere case study hier.

NOG WAT GRRR

#fail

Grrr Talks

Deze donderdag bij Grrr: een talkshow met Aljan de Boer (head of inspiration bij TrendsActive) en ontwerper Marieke Brommersma. Vanaf 16.30 staat onze deur open voor iedereen die zin heeft in inspiratie, bier en pizza.

ArchiTent

Samen met de BNA organiseren we de ArchiTenten Challenge: we dagen je uit om de gaafste tent ooit te ontwerpen, voor de leukste kampeerders van Nederland: de Lowlands-campinggasten. De winnende ArchiTent staat in augustus prominent op Lowlands.

Young Voice

De afgelopen maanden heb ik Marciano Lansu begeleid met z'n afstudeerproject. Z'n onderzoeksvraag: hoe kan ik mbo-studenten helpen met het ontdekken van hun politieke voorkeur? Het resultaat: de stemhulp Young Voice. Helemaal vet: Prodemos rolt 'm momenteel uit als proef in Gelderland, in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

X=Festival

Op 9 april spreek ik op het X=Festival, georganiseerd door CMD Utrecht. Dit jaar is het thema failure dus met m'n presentatie kan weinig mis gaan.

IN JE FACE

Knuffelletters

De brand identity die Adam Lowe ontwierp voor Hug valt helemaal samen met de missie van het wollen sjalenmerk: the search for warmth. Warmth is ook de naam van het custom typeface dat zo mooi refereert aan de handmade knitwear. Fantastisch voorbeeld van expressive branding, als tegenhanger van het generieke minimalism dat je overal ziet.

Wut?

Boliviaanse architect Freddy Mamani geeft de stad El Alto kleur en surrealisme. Beetje offtopic voor Halfvet maar hier krijg ik dikke pretoogjes van. Meer bij Dezeen.

MUST: BART BAEKELANDT

Must read

Discussing Design – Hoe kan je discussiëren over design zonder te verzanden in oppervlakkige reacties of persoonlijke meningen. Bij elke bladzijde had ik wel een aha-momentje. Praktische tips die ik ook in ons design team bij TomTom kon toepassen.

Must see

What We Can Learn From Netflix’s Failed Community Strategy – Naast alle succesverhalen zijn er veel meer gevallen van producten die het niet redden. Hoelang moet je blijven geloven in je idee en wanneer moet de stekker er uit?

Must use

iA Writer – Wordt het een mailtje of een Evernote-note? Een Word document of een Keynote? Als je die keuze nog even niet wil maken, start je met iA Writer, de meest minimalistische tekstverwerker. Al een tijdje op mijn Mac en iPhone te vinden.

Bart Baekelandt is Senior UX Designer bij TomTom.

TOOLS

Space Type Generator

  • Anima 3.0 is een update van de Sketch plugin en belooft high fidelity prototyping, bínnen Sketch. We hebben er bij Grrr mee getest en helaas werkt het nog traag en buggy maar dat is met een volgende update hopelijk verdwenen.

  • Interactive Typography Cheatsheet is een spiekbriefje voor de Anatomische Les van onze letters.

  • UX Screenshots verzamelt schermen van bekende apps.

  • Sheety zet je Google Sheet om in een database API.

  • Glide zet je Google Sheet om in een app. Grappig dat GSheets de laatste tijd een ding zijn. Ik werk zelf met Sheet2site.

  • Space Type Generator laat je typografie customizen en animeren.

Follow up

In de vorige Halfvet vroeg ik me af in welk dorp de Fred Perry x Raf Simons lookbook is geschoten. Vanuit meerdere hoeken kreeg ik het antwoord (thanks David, Gerben, Lotte en Wim 🙌), het is namelijk Floradorp in Amsterdam-Noord! Er is flink geshopt om herkenbare details te verwijderen en er een kustdorpje van te maken.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.