- Halfvet
- Posts
- Halfvet #139
Halfvet #139
Drie dagen Us By Night
KICKOFF
Na een paar jaar afwezigheid was er dit jaar eindelijk weer een Us By Night, het design festival in Antwerpen met talks van art-directors, 3D artists, agencies, fotografen en vele andere makers. Ik heb me drie volle avonden ondergedompeld en ik moet zeggen: deze editie stelde niet teleur 👏
De opzet was als vanouds: een enorme loods aan de oevers van de Schelde waar vanaf 17 uur op drie podia talks plaatsvinden, temidden van interactieve installaties, food trucks, expo’s, pop-up shops en dj’s. Geen conferentie vibe dus, maar een echt festivalgevoel. Leuk om daar m’n oude matties van GRRR/Norday te zien, Halfvet-lezers te ontmoeten (hey Janine!) en te hangen met Thomas Dahm en het team van Graphic Matters.
Dit jaar veel Nederlandse namen on stage. Met zelfs een Gouden Kalf winnaar: Luna Maurer deed haar performance Emoticons Don’t Have Wrinkles en hoorde diezelfde avond dat ze ermee de beste digitale cultuurproductie van het Nederlands Film Festival had gewonnen🔥 Haar optreden is een theaterversie van het manifest Designing Friction dat ze samen met Roel Wouters schreef en gaat over het belang van frictie in digital design. Belangrijk thema en schitterend verwerkt tot performance.
Er waren sowieso veel sterke, inhoudelijke talks:
Tina Touli vertelde uitgebreid hoe ze haar digital eyecandy baseert op de fysieke wereld. Het inspireerde me enorm tot meer fysiek, DIY ontwerp.
Mutant had het over Freuds theorie over identiteit, ego en superego en pleitte bij merkontwerpers voor minder aandacht voor identiteit en meer voor ego. Check de Insta-samenvatting van hun talk. Download ook hun The Mutant™ Eye Trends & Insight Report.
North vertelde openhartig over een compleet mislukt identity project, inclusief screenshots van boze appjes van de klant. Gelukkig kwam alles nog goed met het project😅
From Form nam ons mee in het intieme maakproces van hun documentaire over de Amerikaanse woestijn. Prachtig gemaakt en verteld.
Shamma Buhazza is een ontwerper uit Abu Dhabi en vertelde hoe onwerkelijk het is om je eigen land in extreem tempo te zien verwesteren en als grafisch ontwerpstudent vooral de Westerse blik mee te krijgen. Ze heeft haar verweesde gevoel kunnen ombuigen naar hernieuwde liefde voor de Arabische cultuur en –ontwerptraditie.
Andere highlights:
De bizarre, AI gegenereerde werelden van Boldtron.
De ongelooflijk mooie fotografie van Stig de Block. Hij fotografeert de Amerikaanse low-riders cultuur en doet dat met zo veel toewijding, wauw.
De geweldige foto’s van Helmut Smits. Hij moest z’n presentatie meerdere keren onderbreken vanwege technische problemen (shame on you, organisatie😠), maar z’n werk bleef fier overeind.
Al met al vond ik UBN5 de beste tot nu toe. Volgend jaar weer!
READING LIST
Dit is zo cool. Matt Webb bouwde Cursor Party, een website add-on waarmee de cursors van andere bezoekers zijn te zien. Je kunt zelfs chatten, door / en je tekst te typen. Zoals in Figma. En het tofste: iedereen kan dit toevoegen aan z’n website door de scripts op Github te volgen. Cursor Partyyyyyy🎉🎉🎉
Ontwerper Jaheed Hussain vergelijkt de voor- en nadelen van vier verschillende rollen die je als ontwerper kunt aannemen:
Working in-house at a brand
Working for a studio
Working for an agency
Working as a freelancer
Veel ontwerpers denken dat generatieve AI hun werk drastisch zal veranderen, maar weten niet precies hoe en wanneer. Figma vroeg 1.800 ontwerpers naar de impact van AI op hun werk en verwerkte het in dit Design Report.
ZIEN & HOREN
Shell Game is de beste en grappigste podcast die ik in tijden heb gehoord. In zes episodes neemt Evan Ratliff je mee in zijn AI-experiment waarin hij z’n stem heeft gekloond om telefoongesprekken mee te voeren. Hij koppelde z’n synthetische stem aan ChatGPT en liet het taalmodel alle gesprekken voeren, terwijl de personen aan de lijn dachten dat ze met de echte Evan spraken.
Hilarisch om te horen hoe de stem-bot praat met helpdesk-medewerkers, spammers, Evans vrienden, andere AI-bots en zelfs een therapeut. Allemaal om beter te begrijpen wat een AI-stem wel en niet kan en wat we kunnen verwachten van een toekomst waarin steeds meer mensen die we in de wereld tegenkomen, niet echt zijn. Het zet je zowel aan het denken als aan het hardop lachen 😆
Dit jaar sprak Matthias Ott op CSS Day in Amsterdam. In z’n talk legt hij uit hoe CSS een krachtige ontwerptool is geworden, die veel verder gaat dan traditionele ontwerpsoftware zoals Figma. CSS heeft altijd al veranderingen ondergaan, maar de recente toevoegingen zijn zo fundamenteel dat er sprake is van een new CSS. Met de nieuwste mogelijkheden van CSS (zoals container queries, CSS grid en OKLCH-kleurruimtes) kunnen ontwerpers flexibelere en dynamischere websites bouwen.
MUST
Jos Bezemer
Jos is Halfvetter, lead interaction designer bij Norday, nieuwe vader, surfer, denker en doener.
Course waar ik veel aan heb gehad:
Vorig jaar deed ik de cursus Object Oriented UX (Self-Paced). Deze cursus leert je ontwerpen te benaderen als objecten met onderlinge relaties, attributen, content en call to actions. Je leert hoe je deze objecten gestructureerd kunt organiseren en visualiseren, wat zorgt voor duidelijkheid en overzicht in je ontwerpproces. Hoewel de aanpak vrij Amerikaans is, heeft het principe mij geholpen om veel beter te begrijpen waar ik mee ontwerp. Het draait om ontwerpen vóór het daadwerkelijke ontwerpen en is een eerste stap in je informatiearchitectuur.
Favoriete design quote:
Quotes kunnen echt richting geven. Zo speelt in mijn achterhoofd altijd "Things that look alike, should act alike". Maar mijn favoriet is Jakob Nielsen’s “Users spend most of their time on other sites”. Het herinnert me eraan dat je altijd de realiteit in de gaten moet houden en de gebruiker centraal moet stellen.
Beste activiteit om geïnspireerd te raken:
Met je handen bezig zijn kan enorm inspirerend zijn. Drie jaar geleden kocht ik een huis dat ik, zonder veel ervaring, zelf verbouwde met mijn vriendin. Dit jaar heb ik een caravan en een boot gekocht om hetzelfde te doen. Het proces van ontwerpen, bouwen, plannen en organiseren sluit perfect aan bij de probleemoplossende vaardigheden die je als ontwerper hebt. Het laat zien hoe die skills ook in de echte wereld van pas komen.
CREATE NEW
CreateNew is een interessante nieuwe club/hub/collectief voor creatieve freelancers. Het combineert de vrijheid van freelancen met het clubgevoel van een collectief. Bij CreateNew ontmoet je like-minded creatieven, help je elkaar met business leads en heb je toegang tot hulpmiddelen om je carrière te boosten. Bovendien kun je contractonderhandelingen en facturering uitbesteden, terwijl je je zelfstandigheid en vrijheid behoudt. Een agency voor freelancers? Een platform voor exposure? Een community voor creatieven? Het is het allemaal 🙂
Nieuwsgierig? DM me voor een invite.
TOOLS
Design Buddy is een AI-assistent die je helpt met het tweaken van je ontwerp door feedback te geven op je designs.
Buttery is een library met 500+ UI iconen.
Roasted roast je landingpage. En daarna maakt het een redesign die beter converteert.
A/B Test verzamelt de A/B-tests resultaten van best-in-class apps.
👋
The Hmm heeft twee interessante events coming up: Poetics of Prompting: A Crash Course in Speaking Machine en Motion Prompting: What if AI understands human movement better than we do? Zie ik je daar? En anders tot over twee weken op deze plek!
Jeroen.
Vraag het Halfvet
Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.
Reply