- Halfvet
- Posts
- Halfvet #138
Halfvet #138
Het uiterlijk van de letter a
KICKOFF
Erik D. Kennedy schrijft de meest praktische nieuwsbrief over UI design die ik ken: Design Hacks. Elke editie behandelt hij een onderwerp aan de hand van real life voorbeelden en geeft je tips hoe je het in de praktijk kunt toepassen. En altijd enthousiast geschreven.
Laatst ging het over de uitstraling van lettertypes en hoe je die terugziet in de stijl van slechts één letter: de a. Als je kijkt naar de details van de a dan zegt z’n uiterlijk veel over het gevoel dat het hele font wil overbrengen. Bijvoorbeeld:
Een groot effect op uitstraling is het aantal verdiepingen: een enkele verdieping oogt casual, een dubbele verdieping is meer formeel.
Een a met dubbele verdieping en een hoog dak zorgt voor een meer elegante en statige uitstraling. Hoog dak als in: het bovenste deel van de a dat uitsteekt ten opzichte van het ronde deel.
Rechtsonder heeft de a een soort staartje. De lengte ervan zegt iets over de ‘energie’ van het font. Kort is weinig energie; lang is veel. Als je wil dat je lettertype pit uitstraalt, kies dan voor een lange staart.
En zelfs de verbinding tussen het horizontale en verticale deel van de a zegt iets over de stijl. Is ‘ie 90° dan oogt het geometrisch en neutraal; is ‘ie schuin dan voelt het meer handgeschreven en dus warmer.
Meer van dit soort tips? Abonneer je op Design Hacks :)
READING LIST
Figma evolueert z’n visual identity met nog meer focus op grafische elementen en een custom brand font, genaamd Figma Sans. De oude stijl kwam uit 2019 en daar zijn de scherpe randjes nu vanaf. Benieuwd of het even iconisch wordt…
De belofte van Generative User Interfaces (GenUI) is dat websites helemaal kunnen worden afgestemd op de voorkeuren en context van gebruikers. Iedereen krijgt dan z’n eigen, hyper-gepersonaliseerde versie van een website te zien, die eenmalig en alleen voor jou is gegenereerd. Hoe dit precies werkt, lees je in deze guide.
In design software zijn schaduwen standaard zwart. Da’s raar, want schaduwen in de natuur zijn niet zwart, maar een donkere en verzadigde versie van de ondergrondkleur waar de schaduw op valt. Zwarte schaduwen zien er onnatuurlijk en viezig uit, zeker op lichte ondergronden. Maar hoe creëer je echte, kleurrijke schaduwen in CSS, die dus rekening houden met de ondergrondkleur waar ze op vallen? Koos Looijesteijn maakt het werkend!
AI heeft weird genormaliseerd waardoor real steeds meer kitsch is. Dat is volgens mij het punt dat Silvio Lorusso wil maken in dit essay. Op het eind haalt hij het hilarische voorbeeld aan van Willy’s Chocolate Experience, een soort indoor pretpark over Willy Wonka’s Chocolate Factory dat adverteerde met over-de-top, AI-gegenereerde visuals, maar in werkelijkheid een skere hal bleek met treurig decor en depressief ogend personeel.
De nieuwe versie van Figma (UI3) wordt stap voor stap uitgerold naar gebruikers. De interface is opnieuw ingericht en nieuwe features toegevoegd. Hier een aantal tips om ermee aan de slag te gaan.
UX/UI ACADEMY
Wil je leren hoe je een website of app van A tot Z bedenkt, ontwerpt en test? Geef je op voor de Reducations UX/UI Academy! 🔥🧑💻✨
Renate Verstappen, Laura Rademaker en ik geven theorie en praktische hulp bij het realiseren van een werkend prototype dat je test met gebruikers. We begeleiden je door het hele ontwerpproces, verdeeld over negen vrijdagen:
Les 1: Introductie & Gebruikersonderzoek
Les 2: Gebruikersdefinitie & Productdefinitie
Les 3: Conceptontwikkeling & Wireframes
Les 4: Typografie & Kleur
Les 5: Compositie & Interactie
Les 6: Visuele stijl & Content
Les 7: Responsive design & Design systems
Les 8: Prototyping & Gebruikerstest
Les 9: Itereren & Presenteren
De course start begin december. Werk je in dienst? Dan wordt deze training wellicht vergoed vanuit je persoonlijk ontwikkelbudget.
IN JE FACE
Dogstudio (onderdeel van DEPT) experimenteert volop met generatieve AI. Niet alleen om de techniek onder de knie te krijgen; ze passen AI ook daadwerkelijk toe in klantprojecten. In No, generative AI isn’t killing creativity presenteert Head of Design Henry Daubrez onderzoek, experimenten, cases en reflectie. Zeer inspirerend!
Een van de insights is wat hij noemt de generative AI paradox: When using Generative AI, especially for content, there’s a general expectation that AI will compress timelines towards a “faster-cheaper” model. It’s wrong…The more control you’re going to try to achieve (animation, recurrent characters, aesthetics, composition, timings, etc…) and the more time it will take (trial and error, bridging tools together, …) manual labor (hand-retouching, traditional workflow) resulting also in a higher cost. Using AI must be a deliberate and educated choice.
OpenResearch is de onderzoekstak van start-up accelerator Y Combinator. Ontwerpbureau Play ontwierp hun visual identity, gebaseerd op de fysieke kant van onderzoek. Mooi concept met fijn logo.
MUST
Rick de Zwart
Rick is Halfvetter en freelance graphic designer
Design legend die iedereen zou moeten kennen:
Karel Martens is een absolute designlegende. Hij staat bekend om zijn gebruik van kleuren, vormen, patronen en typografie. Tegenwoordig werkt hij samen met zijn zoon en dochters om zijn werk toe te passen op stoffen, badhanddoeken en zelfs skateramps. Zijn werk heeft een experimenteel en autonoom karakter dat ik zeer inspirerend vind.
Youtube channel met waardevolle content:
Het YT-kanaal van het Walker Art Center is een echte aanrader. Het staat vol met lange talks van topdesigners, illustratoren, filmmakers en kunstenaars. Een geweldige bron van inspiratie en kennis voor iedereen die in design of kunst geïnteresseerd is. Als ik even niet weet wat ik moet kijken, vind ik hier altijd wel iets moois.
Museum dat zeer de moeite waard is:
Geen idee of het museum heel onbekend is, maar De Pont in Tilburg is mijn absolute favoriet. Dit museum, gevestigd in een oude wolfabriek, is een geweldige plek voor hedendaagse kunst. Naast een indrukwekkende vaste collectie zijn er ook bijzondere tentoonstellingen met zowel bekende als opkomende kunstenaars. Ik ben nog nooit teleurgesteld teruggekomen uit Tilburg. Vlakbij vind je ook het TextielMuseum, dat neem ik ook altijd even mee.
TOOLS
Vector Fields is een Figma-plugin waarmee je grafische patronen maakt.
What Designers Listen To verzamelt Spotify playlists van ontwerpers.
Lottie Creator heeft nu ook een AI-functie waarmee je een animatie in tekst beschrijft en in vector wordt gegenereerd.
Foleo cureert portfolio-websites.
Color Meanings & Symbolisms is een handig overzicht van kleuren en hun symboliek.
Photo Gradient maakt mesh gradients, ook op basis van een foto die je upload.
👋
Tot over twee weken!
Jeroen.
Vraag het Halfvet
Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.
Reply