Halfvet #121

Climbing the Ladder of Abstraction

KICKOFF

Amelia Wattenberger

Er zijn grofweg twee doeleinden waarvoor AI kan worden ingezet: automation en augmentation. Bij automation neemt AI saaie taakjes uit handen van gebruikers, zoals berekeningen maken of informatie in tabellen knippen/plakken. Bij augmentation (“toegevoegde waarde”) zorgt AI voor nieuwe inzichten door bijvoorbeeld informatie op een andere manier te visualiseren.

In haar talk Climbing the Ladder of Abstraction laat Amelia Wattenberger zien dat je augmentation in verschillende gradaties kunt toepasen. De gebruiker zoomt als het ware in op de informatie die stap voor stap wordt geabstraheerd. De essentie van wat je wil weten komt zo bovendrijven. Ze legt het uit aan de hand van Airbnb:

Climbing down the ladder of abstraction

Als je een appartement zoekt dat betaalbaar is, over goede wifi beschikt en op loopafstand van een bepaalde plek in de stad ligt, dan is het een hele zoektocht om tussen alle opties de beste te vinden (bovenste visual). AI kan daarbij helpen door niet-relevante informatie weg te laten, appartementen van verschillende websites te verzamelen, of informatie zo te visualiseren dat het meteen duidelijk is wat de beste optie is (visuals daaronder).

Dit is een zeer krachtige manier van augmentation. De komende tijd zullen we hier meer toepassingen van zien! Check de hele talk van Amelia – echt de moeite waard:

READING LIST

Ook dit jaar is The State of UX weer een absolute must read voor iedereen die wil weten hoe de vlag erbij hangt in designers world. Samengevat in ‘Late-stage UX’ wordt er een wereld geschetst die gekenmerkt wordt door market saturation, heavy focus on financial growth, commoditization, automation, and increased financialization. Vrij donker beeld dus, maar met genoeg handelingsperspectieven voor ontwerpers. Prachtig document.

 

Midjourney is wat mij betreft de beste image generator van het moment. Maar hoe je goede prompts schrijft is soms best lastig. Deze tutorial leert je de basics én meer!

 

Rei Inamoto ziet dat veel ontwerpbureau’s veranderen in transformation consultancies, dat Design Thinking als methode op z’n retour is en dat AI ervoor zorgt dat veel niet-ontwerpers gaan ontwerpen. De ontwerpwereld dreigt een grijze massa te worden waarin iedereen elkaar nadoet en op veilig speelt. Tijd om creativiteit weer centraal te zetten!

 

AI als hulpje voor gebruikers kan zich op verschillende manieren manifesteren in de interface. Luke Wroblewski beschrijft er drie:

  • Onzichtbaar

  • Prompt + resultaat

  • Suggesties

Welke uitingsvorm het beste past, hangt af van het digitale product. Niet alles hoeft dus een prompt te zijn! Ik zie bijvoorbeeld verschillende scenarios voor hoe Figma AI kan inzetten als companion, en suggesties geven vind ik dan veel natuurlijker dan prompting.

 

Matej Latin werd op een nogal nare manier ontslagen bij het ontwerpbureau waar hij werkte als product designer. Hij zag dat ‘ie niet de enige ontwerper was wiens contract om een vage reden niet werd verlengd en ging onderzoek doen naar waarom en hoe vaak dit gebeurt. Het resultaat is deze post met layoff stories. Sad but true.

MIJN TALK OVER AI

AI gaat de ontwerpwereld radicaal veranderen. Maar wat wordt de invloed op het creatieve proces? Hoe evolueert de rol van ontwerpers? En waarom blijft menselijke visie, emotie en intuïtie onmisbaar?

In mijn talk (circa 1,5 uur) presenteer ik best practices, recent onderzoek, praktische tools en persoonlijke ervaringen over het gebruik van AI in de dagelijkse ontwerppraktijk. De presentatie is interessant voor iedereen die werkzaam is binnen grafisch ontwerp, UX/UI design, marketing of branding, ongeacht of je een doorgewinterde ontwerper, enthousiaste student of ervaren docent bent.

Wil je jouw team ook voorbereiden op het werken met AI? Ik kom graag langs om jouw ontwerpbureau, marketingafdeling, opleiding of in-house designteam te inspireren!

IN JE FACE

Soms zie je custom typefaces, speciaal gemaakt voor één bedrijf, en denk je: was dat echt nodig? Was er echt geen bestaand lettertype te vinden die precies hetzelfde doel kon dienen? Maar soms voegt het werkelijk iets toe aan de merkidentiteit. Zoals bij Reddit. Geweldige vondst van Pentagram die de restyling deed.

 

Build in Amsterdam ontwikkelde een interessante omnichannel e-commerce platform voor Ace & Tate. Uitgangspunt is dat de online ervaring zoveel mogelijk overvloeit in de fysieke winkelervaring. Dat doen ze oa. met verschuifbare panelen; fysiek en digitaal. Mooi uitgevoerd 👌

MUST

Eddy Koek

Eddy is Halfvetter en senior motion designer bij Momkai.

Youtube channel met waardevolle content:

De documentaire over de productie van de videogame Psychonauts 2 van Double Fine Productions is erg inspirerend om naar te kijken, ook als je niets hebt met videogames. Over een tijdsbestek van zeven jaar geeft de docu een intiem beeld van de dynamiek binnen een creatief team. Zowel de ups en downs die komen kijken bij de productie van een videogame onder tijdsdruk worden daarbij ongecensureerd in beeld gebracht.

Ideale Spotify-playlist om op te werken:

Jaren geleden maakte ik een playlist die ik ‘Inspiration’ noemde. Het is inmiddels een fraaie collectie met van alles en nog wat, die ik vaak beluister tijdens het werk.

Mijn go-to website voor UI inspiratie:

De website van Codrops en de daarbij horende nieuwsbrief The Collective is een rijke bron aan inspiratie op het gebied van front-end UI animatie en interactie. Het onderdeel ‘Playground’ laat sandbox demo’s zien van bepaalde animatie en interactie concepten, inclusief link naar de broncode op GitHub.

POPULAIRSTE HALFVET ITEMS

Uit de 20 Halfvets die ik het afgelopen jaar verstuurde: welke items klikten jullie het meest aan? Dit is de top 10:

TOOLS

Endless Tools

👋

Tot over twee weken bij m’n jaaroverzicht 👀

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Reply

or to participate.