Halfvet #120

A fluid identity

KICKOFF

Laatst viel mijn oog op een schitterende rebranding. Het was voor Feeld, een dating app “for everyone to express and explore gender, sexuality, and desire outside of existing blueprints.” De app bestaat al 10 jaar en is nu in het nieuw gestoken door Made Thought.

Ik hou van identities die het merk een eigen persoonlijkheid geven en waarbij alle onderdelen elkaar versterken. Die van Feeld is er zo een. Alles ademt fluidity, warmte en tactiliteit:

 • Charlotte Rohde ontwierp een custom variable typeface die z’n hoeken moeiteloos morpht tussen straight en rounded. Inclusief een aantal hele mooie ligaturen (hoe passend bij het fluidity-concept).

 • Rohde ontwierp ook het logo met de herkenbare afgeronde details.

 • Het motion system en de iconografie zijn geïnspireerd op het menselijk lichaam (ademhaling, hartritme en aanraking).

 • De fotografie van Molly Matalon is rauw en menselijk met diepe en warme kleuren.

 • Naast fotografie wordt ook grafisch artwork gebruikt, dat is gemaakt door video’s van lichaamsdelen te abstraheren. Zo simpel, zo sterk.

Check ook de bespreking bij It’s Nice That.

READING LIST

Jakob Nielsen en z’n team onderzoeken doorlopend nieuwe ontwikkelingen in UX. Ook AI wordt onder de loep genomen. Nielsen ziet veel kansen voor ontwerpers. Maar: AI is safest for experienced UX professionals; omdat die de opties die AI genereert beter kunnen cureren. Junior ontwerpers adviseert hij om er zeker mee te werken, maar altijd zelf in control te blijven.

 

M’n favoriete illustrator Christoph Niemann formuleert 10 regels die voor hem werken in het creatieve proces. Ze zullen zeker ook voor andere creatieven inspirerend zijn. 💡

 

De samenwerking tussen design en dev is een constante zoektocht naar efficiëntie en kwaliteit. Het handover moment is daarbij berucht. Rune Madsen van Design Systems International schrijft er een mooi essay over en bespreekt vijf manieren om het proces te verbeteren:

 • Flatten your waterfalls

 • Make code the design product

 • Operate like an open source project

 • Increase visibility through automation

 • Plan like a farmer

 

Wie ChatGPT als een pro wil gebruiken voor (UX) copy, leest dit artikel. Veel tips en één mantra: Think. Prompt. Check.

MIJN TALK OVER AI

AI gaat de ontwerpwereld radicaal veranderen. Maar wat wordt de invloed op het creatieve proces? Hoe evolueert de rol van ontwerpers? En waarom blijft menselijke visie, emotie en intuïtie onmisbaar?

In mijn talk (circa 1,5 uur) presenteer ik best practices, recent onderzoek, praktische tools en persoonlijke ervaringen over het gebruik van AI in de dagelijkse ontwerppraktijk. De presentatie is interessant voor iedereen die werkzaam is binnen grafisch ontwerp, UX/UI design, marketing of branding, ongeacht of je een doorgewinterde ontwerper, enthousiaste student of ervaren docent bent.

Wil je jouw team ook voorbereiden op het werken met AI? Ik kom graag langs om jouw ontwerpbureau, marketingafdeling, opleiding of in-house designteam te inspireren!

MUST

Reza Harek

Reza is Halfvetter en lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Favoriete type foundry:

Ik hou van lettertypes die net niet perfect zijn. Op Velvetyne staan libre en opentype fonts in alle soorten en maten. Een heerlijk vertrekpunt.

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

Mijn design- en reclamementor zei ooit tegen me: "Weet je waarom ik beter ben? Omdat ik mezelf blijf vernieuwen." Het werd op een gekscherende manier gezegd, die ook verkeerd kan worden opgevat. Maar was niet zo bedoeld. Die zin is me altijd bijgebleven. Om mezelf te blijven uitdagen en geïnspireerd te blijven kijken. Hij had, heeft en zal altijd gelijk hebben.

Een eigen side project waar ik super trots op ben:

Dit project combineert drie dingen waar ik gek op ben: mijn dochters, fotografie en design. Toen de schoolfotograaf in de eerste klas van mijn oudste dochter was geweest, dacht ik: dat kan leuker. Dus bedacht ik 'Dag'-boekjes; boekjes waarin de klas het jaar uitzwaait. Letterlijk. Ik dacht dat de herinnering alleen voor onszelf was, maar kwam er vrij snel achter dat andere ouders het ook leuk vonden. Dus maak ik ze nu voor de hele klas. Het leuke is dat de kinderen vragen wanneer de boekjes weer gemaakt worden. Maar ook dat er nog vaak mee wordt gespeeld om te zien hoe de klas en klasgenoten er vroeger uitzagen. Door de boekjes heen zie je kleine karaktertjes opgroeien.

Mijn site is al een eeuwigheid under construction, maar de boekjes zijn nog wel te vinden in het archiefgedeelte.

KORTINGSACTIE

Seema Sharma is creative director bij Edelman en schreef een interessant boek over de impact van AI op het werk van creatieven. In The New Creatives behandelt ze thema’s als eigendomsrecht, de relatie tussen bureau en klant, menselijke creativiteit, culturele representatie en emotionele intelligentie.

Halfvet-lezers kunnen het boek met 25% korting kopen! Gebruikt daarvoor de kortingscode: Disch25

FRESH FONTS

Leopardo (205TF)

Grtsk (Black Foundry)

Brasparz (Charlie Le Maignan)

TOOLS

Buttons.cool

 • SeeSaw verzamelt het vetste webdesign.

 • Remove Background is een Figma-plugin die afbeeldingen vrijstaand maakt.

 • GPTs zijn custom chatbots met een specifiek doel, getraind op je eigen data, gelanceerd door de makers van ChatGPT.

 • Agencies of Anywhere is een database van creative agencies wereldwijd, met profielen, artikelen en jobs.

 • Storefront.design cureert de mooiste landingpages.

 • Designmaatje biedt bedrijven en bureau’s een ontwerp-abonnement aan waarmee je onbeperkt designverzoeken kunt doen. Slim concept.

 • Upscale is een Figma-plugin waarmee je de resolutie van afbeeldingen verdubbelt.

 • Designer’s Index is de plek waar Bram Naus zijn favoriete ontwerpbureau’s, typefoundries, mockup resources (en meer) verzamelt.

 • Buttons.cool zijn de hotste buttons van het web, incl. code.

👋

De Humane AI Pin al gezien? The Verge had een hilarische first look in hun Vergecast, check de video. 🥴

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.