• Halfvet
 • Posts
 • Halfvet #12 – Instant Cult Classic

Halfvet #12 – Instant Cult Classic

KICKOFF

Het tweede nummer van Cult Classic Magazine is uit (in drie cover-varianten). Het eclectische ontwerp is van Fisk Studio en veel oldskool technieken komen langs: risoprinting, drukveredeling, custom type en verschillende soorten papier. De typografie komt veelal van Future Fonts, de foundry die beta-versies van experimentele lettertypes aanbiedt. Awesome.

Meer over Cult Classic bij It's Nice That.

READING LIST

Fluid typography zorgt ervoor dat teksten meeschalen met verschillende viewports. Variable fonts hebben oneindige in between points dus die zijn zeer geschikt voor een fluid setup. Maar het vastleggen van typografische breakpoints is een heel gedoe. Daar wil Typetura een eind aan maken. Deze tool maakt het opzetten van een fluid typography systeem visueler en makkelijker. Check ook dit filmpje over de werking.

Zara heeft een nieuw logo en ik dacht eerst dat het juiste font niet was geladen. Brand New recenseert het gedrocht. Lees ook de comments (waaronder deze getweakte versie van het nieuwe logo die al zoveel beter is) en de tweet van Erik Spiekermann.

Hét digital design agency handboek.

In deze podcast over neuromarketing is Paul Smit te gast. Hij betoogt dat effectieve communicatie al onze drie hersendelen iets moet bieden: ons reptielenbrein (die wil een routine), ons zoogdierenbrein (die wil iets waardoor pijn of moeite kan worden vermeden) en de neocortex (die wil een verklarend, rationeel verhaal).

Waarom zien boekomslagen er these days zo uniform uit (grote typografie, contrastrijke kleuren, illustratief)? Juist, ze moeten in klein formaat opvallen op Instagram en in Amazon-thumbnails.

De content is nog wat mager, maar dat wordt hopelijk nog uitgebreid, en dan is het een leuk overzicht met key moments in grafisch ontwerp.

IN JE FACE

De nieuwe site van Lowlands staat live en de visual identity die Hansje van Halem een paar jaar geleden ontwierp komt op stoom. In printuitingen blijven de stijl en typografie voor mij levenloos, maar in de hallucinerende animaties komt alles helemaal tot leven.

In de serie Speculations van Sarah Meyohas staren twee spiegels elkaar aan.

Eén item op de bucket list van ontwerpduo NovemberBravo kan worden afgetikt: het tunen van een cementwagen. Van Kijlstra Betonmortel kregen ze een blanco cementwagen én carte blanche.

MUST: VINCENT MEERTENS

MUST READ: The 4-Hour Work Week – Sinds de publicatie van dit boek in 2007 is er een ware hype ontstaan (en ook veel kritiek geweest). Ik lees het nu pas en kan het van harte aanbevelen vanwege de waardevolle inzichten over hoe je beter kan werken en slimmer kan omgaan met je tijd.

MUST SEE: Fuck You Pay Me – Hilarische en ontzettend scherpe classic van Mike Monteiro. Kijken!

MUST USE: Pocket – Ik probeer graag nieuwe apps en tools uit, maar er zijn er maar heel weinig die het langer dan een paar maanden vol houden. Mijn twee favorieten zijn: Notes app, de meest basic app voor mij dagelijkse to-do lijstjes, notities of boodschappen, en Pocket om artikelen en linkjes in op te slaan om ze later te lezen.

Vincent Meertens is grafisch ontwerper bij cometa.cc + vincentmeertens.com + outlined.cc.

TOOLS

TypePhase

 • Palette is een fantastische UI color tool. Uitleg over het gebruik vind je hier.

 • Teleprompt is een teleprompter die meescrollt met je stem.

 • Mixkit deelt gratis do whatever you want videos.

 • WOWA deelt gratis do whatever you want music.

 • Programming Fonts is een showcase van lettertypes die ideaal zijn om mee te coden.

 • Kit is een platform waar makers hun setup delen. Herstel: Kit is een manier van Amazon om referrals te zaaien.

 • Rotato verwerkt je app design in animerende 3D mockups.

 • Really Good Chatbots verzamelt voorbeelden van... really good chatbots.

 • Phase is een variable font dat met voice is te beïnvloeden.

Deel me.

Afgelopen jaar ben ik met Halfvet begonnen en in een paar maanden tijd groeide het ding tot zo'n 350 abonnees. Super dat je aan boord bent! Mocht je iets willen terugdoen, verspreid Halfvet dan onder je design minded vrienden. Daar help je me echt mee. Stuur ze naar halfvet.nl of Insta. DANK!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.