Halfvet #119

De invloed van AI op creatie

KICKOFF

Vorige keer vertelde ik over m’n plan om de bureauwereld te verruilen voor het onderwijs. En dat over twee weken m’n laatste dag bij Bravoure is. Ik ben met een aantal ontwerpopleidingen in gesprek om als docent aan de slag te gaan. In de tussentijd ga ik freelancen en ben ik beschikbaar voor ontwerpklussen, workshops, gastlessen of educatie op projectbasis.

Zo geef ik komende donderdag een workshop aan docenten van SintLucas en GLR tijdens hun symposium over AI. M’n talk gaat over de invloed van AI op het ontwerpproces. Ik ga veel onderzoek, case studies, tools en eigen ervaringen delen, zodat de materie niet alleen inspireert maar ook praktisch toepasbaar is. De presentatie bestaat uit vier delen:

  • Impact: op welke manier gaat AI ons vakgebied disrupten?

  • Mens vs. machine: waarin verschillen we?

  • AI als companion: tools en case studies over hoe je AI kunt inzetten in je dagelijkse werk als ontwerper

  • Nieuwe competenties: welke vaardigheden worden steeds belangrijker voor ontwerpers?

Het symposium is alleen toegankelijk voor docenten van de twee opleidingen. Maar mocht je benieuwd zijn naar m’n talk, stuur me dan een berichtje ([email protected]). Ik kom graag langs bij jouw ontwerpbureau, marketingafdeling, opleiding of corporate om de presentatie te geven en jullie team te inspireren!

READING LIST

Het lijkt alsof AI, Adobe vleugels heeft gegeven. Veel nieuwe CC-features zijn AI-innovaties en Firefly claimt steeds meer een eigen plek tussen DALL-E en Midjourney. Tijdens het Adobe MAX event werden de updates gepresenteerd.

 

Dongkyu Lee is ontwerper bij Work & Co en zet zes universele transitie-principes voor app-design op een rij. Ieder principe is helder uitgelegd en mooi gevisualiseerd. Lekker hoor.

 

De meeste mensen gebruiken ChatGPT ‘out of the box’ en krijgen dezelfde soort antwoorden die iedereen krijgt. Maar je kunt ChatGPT achtergrondinformatie over jezelf meegeven waardoor de antwoorden persoonlijk worden. Ook kun je aangeven op welke manier er moet worden gecommuniceerd (bijv: stel me een wedervraag als je het niet zeker weet ipv altijd een antwoord geven). Ernst-Jan Pfauth legt uit hoe je de custom instructions invult.

IN JE FACE

Wauw wauw wauw wat een dikke case is dit: de identity voor Mountain Hardwear (een Amerikaanse outdoor shop), ontworpen door Gretel. Kern is de moer uit het bestaande (en iets getweakte) logo, dat is verwerkt in grafische elementen en een custom font. Alles versterkt elkaar: het felle geel, de rauwe animatiestijl, de dynamische fotografie en de stoere typografie. Heer-lijk.

 

Een nieuw neal.fun project! Dwaal door het Internet Artifacts Museum en bewonder 57 historische objecten uit het World Wide Web. Was voor het eerst in 25 jaar dat ik het muziekje van The Hampster Dance weer hoorde 🤩

MUST

Max Schmitz

Max is Halfvetter, digital designer, visual developer en fotograaf.

Online course waar ik veel aan heb gehad:

Ik heb geen formele training gehad in design en verschillende online cursussen gedaan om mij verder te ontwikkelen. Recent heb ik de Flawless Typography Checklist van Typewolf gekocht. Het format en de compacte tips zijn geweldig en het is een ideaal naslagwerk.

Mijn go-to website voor UI inspiratie:

Een van mijn favoriete platforms is Are.na. Leuk om te volgen is bijvoorbeeld Elizabeth Goodspeed, die veel designtrends in kaart brengt.

Favoriete type foundry:

De System Blank is een echte workhorse. Maar alle lettertypes van Frost Type zijn beeldschoon.

COURSES

TOOLS

Tailwind CSS Color Generator

  • Cre[ai]tion wordt een inspiratie-platform, verrijkt met AI-functionaliteiten. Sign up voor de beta launch.

  • VSCO heeft nu ook een desktop app waarmee je foto’s bewerkt.

  • App Motion verzamelt app motion design.

  • &samhoud Bias Checker wijst vooroordelen aan in teksten die je invoert en komt met suggesties ter verbetering.

  • Tailwind CSS Color Generator laat zien hoe een kleur er in een aantal interface elementen uit ziet.

👋

Stel, je bent benieuwd hoe een politieke partij denkt over een bepaald onderwerp maar je hebt geen zin om hun hele partijprogramma te lezen. Dan kun je nu je vraag stellen aan de Partybot 🎉 Was natuurlijk te verwachten dat iemand alle partijprogramma’s zou voeren aan een chatbot, maar Wendy van der Waal, Hay Kranen en Anne Krauwer deden het! Mooie AI-toepassing.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.