Halfvet #111

Scrollen mensen wel?

KICKOFF

“Snappen mensen wel dat ze moeten scrollen?” hoor ik opdrachtgevers vaak zeggen. “Als elementen niet uit beeld lopen, hoe wéten ze dan dat de pagina meer bevat? Moet er niet ergens ‘SCROLL’ staan, of zo’n muis-animatie?”

😩😩😩

Meer dan 25 jaar geleden zag UX-guru Jakob Nielsen al dat gebruikers gewend raakten om te scrollen. Z’n onderzoeken in 2010 en 2018 bevestigden dat. Maar die toonden ook iets anders aan: meer dan de helft van de tijd besteden bezoekers aan de eerste 20% van de pagina. Een te snelle conclusie is dat gebruikers dus nauwelijks scrollen. Wat werkelijk werd gemeten is dat de aandacht van gebruikers snel afneemt naarmate ze verder op pagina zijn.

Een onderzoek van Chartbeat uit 2014 geeft trouwens een ander beeld: gebruikers besteden meer dan de helft van hun tijd below the fold. Dat zou juist een direct bewijs zijn voor scrollen.

Wat de cijfers ook zijn: ze gaan over waar welke informatie staat en hoeveel tijd gebruikers daar aan besteden. Niet over de vraag of er wordt gescrolld. Opdrachtgevers die twijfelen aan de scrollbereidheid van hun bezoekers zouden zich beter kunnen richten op de informatiearchitectuur van hun pagina. Een goed ritme is essentieel.

Christopher Butler besteedde daar een geweldige post aan: The Rhythm of Your Screen. Hij benadrukt het belang van een goede paginaopbouw met genoeg scanbare elementen. Hij zegt: scrollen is een onbewuste handeling; scannen is gedeeltelijke aandacht; en lezen is gerichte aandacht. Hij komt met veel bruikbare tips, dus check het hele artikel!

Want: length is not the problem; lack of rhythm is.

READING LIST

Google heeft z’n carousel-element in Material Design gerestyle’d. Interessante ontwerpkeuzes. De interactie en motion ogen nice. Ze leiden alleen nogal af van de foto’s zelf, waar het uiteindelijk toch om gaat. Komt ook door die gigantisch afgeronde hoeken.

 

Adobe heeft generative AI toegevoegd aan Photoshop op een manier zoals je dat wil. Laagdrempelig en logisch. Je moet wel even de beta-versie van Photoshop downloaden (via Creative Cloud). CNET beschreef hun eerste indrukken.

 

Variable fonts kunnen variable zijn in zoveel meer dan alleen gewicht en breedte. Google Fonts heeft een aantal variable fonts toegevoegd die vooral in 3D bijzondere kunstjes kunnen.

IN JE FACE

Een ode aan UI/UX animatie, dat is deze website, gemaakt door design studio Zajno. Het laat de kracht van motion zien, maar ook de belangrijkste principles. En dat alles natuurlijk mooi bewegend.

 

Ik looooove het digitale werk van Kushagra Gupta en kan het nu ook aan m’n muur hangen, want te koop als art prints.

MUST

Ilsa de Zwart

Ilsa is Halfvetter en digital designer bij September.

Talk die indruk op me heeft gemaakt:

Een aantal jaar geleden ben ik naar de Awwwards Conference in Amsterdam geweest waar Adriano Esteves (de founder van Bürocratik) een talk gaf over zijn afgelopen 25 jaar in de digitale industrie en hoe kleine studio's een persoonlijke touch geven aan een project. Die talk is me altijd bij gebleven.

Les die de corona-pandemie me heeft geleerd:

Remote werk kan goed, maar fysiek bij elkaar is voor een goede synergie toch wel het beste. We doen onze Discovery workshop bij September altijd in een dagdeel. Met de opdrachtgever samen de doelgroep goed in kaart brengen en scherpe keuzes maken. Dat kan natuurlijk digitaal met behulp van bijvoorbeeld Miro, maar de vibe en output van een fysieke meeting (in onze dedicated workshopruimte Alfred) met een muur vol post-it's, werkt toch wel het lekkerst.

Beste activiteit om geïnspireerd te raken:

Elke maand maken we tijd om te ontdekken, innoveren en spelen met nieuwe technieken om slim toe te passen in onze projecten. Dit noemen we September Labs. Denk hierbij aan het leren van nieuwe frameworks, 3D in applicaties, maar ook SEO courses, nieuwe strategische frameworks of het kantoor nóg plantrijker maken. Tof toch? (Trouwens, we zoeken nog een Digital Designer!)

FRESH FONTS

Scribomat (Underware)

Abalos (Off Type)

Ottessa (TypeMates)

JOBS

Jouw vacature promoten in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

LottieFiles

  • Introduction to design systems is een uitgebreide video course van Figma over design systems.

  • Zoo laat meerdere text2img-tools beelden genereren op basis van één prompt.

  • UI Fonts Checklist helpt je met alle stappen die nodig zijn om de juiste UI typografie te kiezen. Gemaakt door Oliver Schöndorfer van Pimp my Type.

  • Proportio helpt bij het maken van een proportional scale voor typografie, iconografie, spacing en componenten in design systems.

  • LottieFiles is een Figma-plugin om Lottie-animaties te maken binnen Figma.

👋

Een paar weken geleden werd ik door Roel Stavorinus geïnterviewd voor de podcast Designers Inc die hij maakt ism de BNO. We kletsen over Bravoure, branding, AI en …Halfvet 🙂 De podcast is ook in Spotify te vinden.

Laatste dingetje: Bravoure heeft zich aangesloten bij Fossiel No Deal, het initiatief van ontwerpbureau’s die uitspreken dat ze de fossiele industrie op geen enkele manier willen promoten. Doe je mee?

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Reply

or to participate.