Halfvet #110

Het nieuwe landmark van Awakenings

KICKOFF

Afgelopen weekend was de Spring editie van Awakenings, het grootste techno-merk van Nederland. Toen Bravoure 15 jaar geleden begon, was Awakenings onze eerste klant en nog steeds zijn we verantwoordelijk voor design en dev van het online platform en de merkidentiteit. Ook verzorgen we tijdens de grote festivals (Spring en Summer) het live report op hun website - een nonstop stroom van korte reels met bezoekers, artiesten en ander festival footage om de FOMO bij thuisblijvers aan te wakkeren. Superleuk om samen met collega’s op het festivalterrein aan dat live report te werken.

Het Spring Festival was ook het eerste Awakenings event waar hun nieuwe brand icon te zien was. De afgelopen maanden heb ik de merkidentiteit opgefrist en een belangrijk onderdeel daarin is het nieuwe icoon - oftewel landmark. We noemen ‘m zo omdat ‘ie echt het herkenningspunt moet worden van Awakenings. Voorheen gebruikten we de eerste letter uit het logo als brand icon, maar die vorm voelde te veel als letter en te weinig als icoon en was bovendien lastig in gebruik door het kleine oog in de A. En als je de vorm ruimtelijk wilde gebruiken zat je met een onhandige binnenvorm.

Wordmark en landmark

Ik ben heel blij met het landmark dat we hebben geïntroduceerd. Hij voelt vertrouwd, is gebaseerd op een eenvoudig grid, is ook in klein gebruik herkenbaar en heeft de juiste, rauwe techno-uitstraling. Ook nice dat je er een onderkast én een kapitale A in kunt zien 🙂 

Dit weekend was de soft launch – de komende tijd zullen we het landmark verder uitrollen en verwerken in meer uitingen van Awakenings. Zodat ‘ie hét symbool wordt van hét techno event! 💪

Tijdens Spring Festival

READING LIST

Creative developer Amelia Wattenberger herinnert ons eraan dat chatbots zeer onhandige interfaces zijn voor LLM’s, zoals ChatGPT. De reden? Chatbots missen affordance; de werking is vaak niet-intuïtief en het is onduidelijk wat de status is nadat je een actie hebt gedaan. Amelia laat ook zien hoe het wel kan 🙂 

 

Welke graphic design en digital art tentoonstellingen mag je dit jaar echt niet missen? Neon Moire zet het op een rij, en werkt het overzicht gedurende het jaar bij. Ik ben benieuwd naar de nieuwe expo in het Nxt Museum 👀

 

Midjourney is onlangs geupdate naar versie 5 en het is weer een verbijsterende spong in kwaliteit. Als je fotorealistisch wil gaan, moet je de juiste technische informatie over camera’s weten en verwerken in je prompts. Deze guide helpt daarbij.

 

Zo’n leuk artikel dit. Het laat zien hoe je de visuele karakteristieken van een lettertype kunt verwerken in iconen. Pretty straightforward, maar een wereld van verschil.

 

Het zou zomaar kunnen dat text2img-generators binnenkort in Europa verboden zijn in hun huidige vorm. De meeste modellen zijn namelijk getraind op beeldmateriaal waarvan een deel bestaat uit materiaal dat niet rechtenvrij is. De Europese Unie werkt aan wetgeving die het verbiedt om copyright-beschermd materiaal te gebruiken voor AI. Adobe’s Firefly is trouwens de grootste AI-generator die enkel is getraind met rechtenvrij beeld - die heeft dus niets te vrezen.

IN JE FACE

Stripe Press had al een toffe homepage, maar ook hun landingpages zijn puur oogsnoep. Zoals deze voor Poor Charlie’s Almanack.

 

Tiny trend: invoervelden met draaiende gradients in de rand. Hoe je dat bouwt? Check de CSS-code op Codepen.

MUST

Sander Rohrink

Sander is Halfvetter en founder/digital artdirector/brand designer bij UNCOMMON.

Beste manier om een kleurpalet te maken:

Wat ik meestal doe bij het creëren van nieuwe kleurpaletten voor merken die ik ontwikkel, is om een aantal herkenbare foto’s van het merk of het product in Photoshop te vervagen. Hierdoor komt meestal een prominente kleur naar voren. Deze kleur gebruik ik dan als primaire kleur voor het merk, op voorwaarde dat deze perfect aansluit bij de waarden van het merk. Dit is een inspirerende en makkelijke manier om kleuren te vinden die dicht bij het merk liggen.

Online course waar ik veel aan heb gehad:

Als digital designer heb ik via AfterEffects geleerd om mijn motion-ideeën te realiseren, met dank aan de fantastische cursus van Louis Paquet op Awwwards. Louis is een geweldige creatieve designer die motion perfect integreert in zijn werk.

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

Vroegâh tijdens mijn eerste stage bij een reclamebureau kreeg ik de opdracht om verschillende typografische stijlen te verzamelen en in een boekje te plakken. Hierdoor ben ik anders gaan kijken naar de toepassing van typografie en vooral wanneer je een bepaalde stijl toepast en wanneer niet. Super veel van geleerd. Deze opdracht leg ik meestal ook bij mijn stagiaires neer die ik begeleid. Alleen verzamelen we dan de typefaces in een FigJam file (al blijft zo’n oldskool boekje ook super chill).

WATCH

Drie must see video’s van de afgelopen weken:

 

Tristan Harris over het AI dilemma

 

Samson Vowles maakt een visual identity volledig met AI

 

De iconische 80s illustraties van Patrick Nagel

JOBS

Jouw vacature promoten in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

mmm

  • Eycndy is een visual technique library met gecategoriseerde, visuele inspiratie.

  • Bigjpg is een image enlarger, vooral handig om AI-gegenereerde beelden mee te vergroten. Werkt goed!

  • MMM is een eenvoudige website builder die je alle vrijheid biedt om een niet-generieke website te ontwerpen.

👋

The Institute of Creativity is een nieuw platform dat makers wil inspireren met kennis en tools om hun creativiteit te boosten. Een aantal ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers zijn geïnterviewd over creativiteit, waaronder yours truly. ✨

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.