• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #11 – Zo zag je de aarde nog nooit

Halfvet #11 – Zo zag je de aarde nog nooit

KICKOFF

Zo zag je de aarde nog nooit

Al eeuwenlang wordt voor vrijwel elke platte wereldkaart de Mercator-projectie gebruikt. Hoewel zeer geschikt voor de scheepvaart (een rechte lijn op de kaart is in werkelijkheid een rechte weg), geeft deze 2d-weergave een zeer vertekend beeld van de werkelijkheid.

Ga maar naar Google Maps en zoom uit zover je kunt. Groenland en Afrika lijken even groot, terwijl Groenland in werkelijkheid 17x kleiner is. Design = politiek dus dit is foute boel.

Er zijn in de loop van de tijd veel alternatieve projecties gemaakt, maar die hadden altijd nadelen. De onlangs gelanceerde Equal Earth kaart (geïnspireerd op de Robinson-projectie) lijkt de sweet spot te hebben gevonden. Landen hebben op deze kaart onderling dezelfde verhoudingen als op een globe.

Equal Earth is als atlas-kaart gratis te downloaden in highres en zelfs als gelaagd Illustrator-bestand. Laten we 'm massaal gaan toepassen en zorgen dat het de default wordt.💪

READING LIST

Wanneer meer dan de helft van het internetverkeer bestaat uit bots, gaan systemen die fraude opsporen denken dat menselijk verkeer fake is en bots echt zijn. Dit moment wordt The Inversion genoemd en het blijkt dat we het al lang zijn gepasseerd. Internet wordt steeds meer een bubble gebaseerd op false metrics, dat verwoestende gevolgen heeft voor bedrijven, mensen en politiek. Voor de hele samenleving dus. Check ook de Rudi & Freddie Show over dit onderwerp.

Introducing: canetrollers, portable lumipens, force jackets, teeth sensors, griddrones, AI-drawn playable cities, spatial hologram meetings and metalimbs fusion tele-robot backpacks.

Op Us By Night 2017 zag ik BASE vertellen over Sameness in digital design. Deze blog is een bewerking van dat verhaal en nog altijd actueel.

Lydian is een van m'n alltime favorite typefaces door z'n tijdloze, humanist uitstraling. In allcaps voelt ie jaren '60 als je 'm krap spatieert, en spatieer je 'm wijd dan is ie helemaal now. Lydian is pulp, academisch, witchy, zijig en stylish. En helemaal hype.

Slack heeft een upgrade van z'n visual identity doorgevoerd, ontworpen door Pentagram. De oude vond ik nogal meh, de nieuwe is niet veel beter. De kleuren zijn generiek, het woordmerk voelt hoekig naast de ronde vormen van het icoon, en de overall uitstraling is afstandelijk. Bonus bash: Twitter over de gekleurde eendjes uit het logo.

De meest gelikete Pens op Codepen van het afgelopen jaar. Zoek de pareltjes.

IN JE FACE

Emotional Flow

Tussen z'n fotografie en videowerk door, gooit Romain Laurent Tumblr vol met cinemagraphs.

MUST: LAURENS VREEKAMP

1️⃣ MUST READ: The Uber Game – Er wordt in de journalistiek –vrijwel overal waar content wordt geproduceerd, trouwens – veel gesproken over immersive storytelling, interactiviteit in verhalen om zodoende gebruikers te engagen... Dit nieuwsspel is wat mij betreft een goed voorbeeld: 'based on real reporting, including interviews with dozens of Uber drivers.' Het geeft je echt een gevoel rondom de vraag: can you make it in the gig economy?

2️⃣ MUST SEE: Paper Signals – Een super lo-fi ogend interactief object dat state-of-the-art technologieën toepast maar vooral 'verstopt' in een heel intuïtieve interface en feedback geeft o.b.v. visual cues. Als je even stilstaat bij welke uitvindingen allemaal nodig zijn geweest om dit simpele object überhaupt te kunnen bedenken en bedienen, dan duizelt het je bijna...

3️⃣ MUST USE: Story Speaker – Al lijkt deze tool vooral bedoeld om heel rapid & lo-fi je ideeën voor voice user interacties (VUI) te prototypen, met Story Speaker denk je eigenlijk al schrijvend en pratend na over conversational content in grotere context: je toetst vrijwel direct of je content voldoende mediumspecifieke eigenschappen bezit om bewust op de 2019-voice-trein te springen.

Laurens Vreekamp is design thinker en teaching fellow bij Google News Lab.

IN JE OOR

GEEL – een podcast over de kleur geel is een heerlijke zoektocht naar de essentie van geel. Door de scherpe montage, random geluidseffecten en droge interviewstijl van maker Michiel van de Weerthof klinkt de podcast als Ronflonflon, gepresenteerd door Frans Bromet.

TOOLS

Anime.js

  • Studio zit tussen een ontwerp app (zoals Sketch) en een template builder (zoals Squarespace) in. Wel verwarrend dat Invision een ontwerp app heeft met dezelfde naam.

  • Readwise verzamelt alle highlights die je maakt op je Kindle, in iBooks, op Medium enz.

  • Dinamo Pipeline is de openbare speeltuin voor de variable fonts van Dinamo.

  • Design Camera zet je ontwerp in een 3d-device-mockup.

  • Dark Reader is een browser-plugin die elke website in het donker zet.

  • All in One Bookmark Links for Designer is Evernote's ultimate designers resource.

  • Tint and Shade Generator genereert alle tussenliggende kleuren van een opgegeven kleur naar zwart en naar wit.

  • Play.ht zet webteksten om naar audio. Voor als je artikelen dus als podcast wil horen.

  • Anime.js is een lightweight JavaScript animation library.

All caught up.

Zie ik je 17 feb bij de Type Tour met David Quay? Er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

Salut!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.