Halfvet #109

Het bevrijden van publieke content

KICKOFF

Nooit echt bij stilgestaan, maar een groot deel van onze geschiedenis die is vastgelegd op film is in particuliere handen. Het materiaal staat achter een paywall bij bijv. Getty Images en kan alleen worden bekeken of gebruikt als er een flinke prijs voor wordt betaald. En zelfs als beelden publiek domein zijn en elders gratis zijn te downloaden, dan nog kan Getty voor hetzelfde filmpje geld vragen. Lucratieve business.

In zijn korte film A History Of The World According To Getty Images laat regisseur Richard Misek verschillende historische films uit ons collectieve geheugen zien die niet openbaar beschikbaar zijn. Je ziet clips van de maanlanding, de val van de Berlijnse Muur, de aanslag op de Twin Towers en nog vele anderen. Misek gebruikt de preview clips van Getty (inclusief watermerk), die ieder zo’n 5 seconden duren. Totale kosten wanneer je de clips bij Getty zou kopen: $53.616.

Een aantal van die clips bevindt zich echter in het publieke domein; de rechten zijn inmiddels verlopen of de beelden waren altijd al publiekelijk omdat ze door de overheid zijn gemaakt. Toch vraagt Getty er grof geld voor en werpt zo een onnodige drempel op, puur voor eigen gewin.

Maar Misek bedacht een list 😈

Hij gebruikte z’n filmbudget om zes clips te bevrijden. Hij kocht ze bij Getty en zette ze integraal, in hoge resolutie achterelkaar in het tweede deel van z’n documentaire. Z’n film is gratis te downloaden als HD ProRes file en daarmee ook de fragmenten 🙂 Getty verbiedt het verspreiden van hun clips, maar wanneer de clips worden gebruikt voor een nieuw werk, staan ze machteloos.

Misek: “If I were a billionaire, I’d buy the entire Getty archive and put it online for free. I’m not, so this film is the best I can do.”

READING LIST

Dominos verkoopt 90% van z’n pizza’s online en is eigenlijk een techbedrijf, that just so happens to sell pizza. Op hun website zetten ze dark patterns, UX tricks en design psychology in om klanten meer te laten betalen dan ze doorhebben. Deze fantastische case studie toont het allemaal aan.

 

Dit is er eentje voor je bookmarks, wanneer je een iOS app gaat ontwerpen 💡

 

Guus Baggermans pleit ervoor om je handen vuil te maken aan AI, zonder de vuile kanten van AI uit het oog te verliezen. Hij vindt het ontwerp van veel AI-tools ondoordacht en misleidend. Ze zouden gebruikers veel beter moeten helpen om op een verantwoorde manier AI toe te passen.

 

Lettergrootte is relatief; want lettertypes in hetzelfde corps kunnen er verschillend uitzien qua grootte. Ook afmetingen in de browser zijn relatief; want pixels corresponderen niet met fysieke afmetingen. Zie hier de complexiteit van typografie op het web. Wie zich wil onderdompelen in deze materie kan lekker nerden met dit artikel. 🤓 

IN JE FACE

Oatly bewijst dat activisme, humor en commercieel succes heel goed samen kunnen gaan. En dat doen weinig andere merken hen na. Met Fckoatly.com voegen ze een nieuw wapenfeit toe aan hun ijzersterke marketing.

 

Bij Bravoure ontwikkelden we voor Amsterdam Open Air een frisse, nieuwe festivalstijl, helemaal in het teken van unity. 🌞

MUST ✗ DDD

Namens Bravoure ben ik curator bij Dutch Digital Design – hét platform dat Nederlands digitaal ontwerp promoot. Elke drie maanden kies ik samen met de 25 andere jurileden welke projecten een case verdienen op onze website. In Halfvet deelt één van de curatoren zijn/haar drie favoriete websites van de afgelopen tijd.

Erick de Jong

Erick is curator bij Dutch Digital Design en creative director bij Fonk.

 

Deze site legt op een mooie manier een vinger op de zere plek (gender bias van AI). De intro is super effectief: kort, helder en activerend. Daarna krijg je de kans om zelf nieuwe beelden te genereren.

De omgeving waarin je genereert is slim ontworpen. In de achtergrond zweven beroepsnamen voorbij (voor wie geen inspiratie heeft). En ondertussen klinkt er relaxte muziek (zo voelt het wachten op renders minder lang).

 

Niet de gemakkelijkste case om te jureren. Als je weet dat er nog 12 cases op de shortlist staan, dan is het lastig om écht op te gaan in de lange ‘interactive documentaries’ op deze site.

Maar, in de juiste state of mind is hier iets tofs te vinden! Het is een soort digitaal ‘slow food’. Een combo van interessante interviews en sfeervolle beelden, waar je rustig voor moet gaan zitten.

 

Deze site is gewoon super fly. De kleurcombinaties, de fonts en animaties: alles heeft karakter. En dat karakter is consistent door het hele ontwerp verweven.

Maar, het knapste is de balans die de site heeft. De sfeer is luchtig, maar nooit overdreven of kinderlijk. En elke page is levendig, zonder dat het de functionaliteit in de weg zit. Inspirerend, ook als je niets rookt!

 

Lees volledige case studies van het beste NL digital design op dutchdigital.design.

JOBS

Jouw vacature in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

Pattern Club

👋

Event tippie: op 19 mei organiseert The Hmm een dag over co-creatie met AI. Overdag workshops, ‘s avonds lezingen. Zie ik je daar?

En anders tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.