Halfvet #108

Color Fonts

KICKOFF

Nabla

Color fonts zijn begonnen aan een langzame opmars. Ze zijn nog niet zo wijd verspreid als variable fonts – hoewel emoji’s eigenlijk ook color fonts zijn en kijk eens wat een succesverhaal :)

Een half jaar geleden werd Color Fonts COLRv1 gelanceerd en dat zorgde voor een nieuwe boost. Naast transparantie zijn gradients, blending modes en patroonvulling nu mogelijk. Ook zijn de kleuren aan te passen via CSS. En je kunt color fonts variable maken. Kijk maar naar het variable color font Nabla (gratis te gebruiken via Google Fonts), ontworpen door Arthur Reinders Folmer.

Een andere color font ambassadeur is typograaf Ralf Herrmann. Hij maakte deze overzichtelijke explainer:

Meer over color fonts:

Golden Coast

LetterBoard

Candy Display

READING LIST

Wanneer is een rebranding nodig? In principe nooit, volgens Rei Inamoto. Tenzij er een change in the business, change in the product of change in the market is. Hij bespreekt vier geslaagde rebranding cases en ik ben het helemaal eens met z’n analyse.

 

Fantastische bespreking van de AI-gegenereerde beeldserie Time Period Selfies. De serie bestaat uit groeps-selfies van verschillende (historische) volkeren, zoals Romeinen, Samurai, Indianen, enz. Maar allen even awkward: iedereen glimlacht op dezelfde, Amerikaanse manier. Wederom een alarmbel dat veel AI bevooroordeeld is. Belangrijk om ons dit te blijven realiseren!

 

UI design makeovers zijn (net als makeovers op TV) licht verteerbaar en populair. Ook ik val voor het eenvoudig omtoveren van een 😏design tot een 😃design. Ik weet het, ontwerpen is zoveel meer dan alleen de finishing. Maar af en toe een laaghangende fruitsnack is best lekker :)

 

Het fenomeen blanding (of sameness) is al jaren een ding. Deze uitgebreide post zet alle vormen op een rij, van interieurontwerp tot architectuur, van car design tot branding. De oorzaak van het fenomeen wordt eigenlijk al verklapt in de introductie, met een schitterende anekdote over een onderzoek naar de esthetische voorkeuren van verschillende volkeren.

 

Door strengere privacy-wetgeving gaan we naar een cookieless era. Dit artikel geeft een helder overzicht van welke soorten cookies er nu zijn, wat hun doel is en welke alternatieven je kunt kiezen.

IN JE FACE

Het Frans-Amerikaans ontwerpbureau Area17 ontwikkelde een eenvoudige, maar sterke visual identity voor OpenAI. Het bouwt voort op de identity die Nonlinear in 2017 maakte, maar voegt menselijkheid toe door warme kleuren, fotografie en illustraties.

 

Interfaces, logo’s of ander grafisch ontwerp in films en series is vaak clichématig en lekker dik aangezet. Lorenzo Bernini zette een hoop fictieve merken op een rij in het Fictional Brand Archive. Smullen!

MUST

Jan-Paul Koudstaal

Jan-Paul is Halfvetter, freelance digital designer en kijkt teveel op zijn telefoon.

Portfolio om je vingers bij af te likken:

The Young Jerks is een kleine branding studio uit Brooklyn, NY met geweldig werk. Prachtige logos, sterke typografie en kleurrijke illustraties. Ik word er altijd blij van.

App die ik net heb geïnstalleerd:

Instagram draait al een tijdje om Reels, Stories en advertenties en niet meer om fotografie. Dus tijd voor een nieuwe app: Glass. Minimalistisch en smooth, volledige focus op fotografie en community. En subscription-based dus zonder advertenties en algoritmes.

Boek dat ik iedereen kan aanraden:

House Industries: The Process Is the Inspiration is een mooi vormgegeven boek vol schitterend werk. Aan de hand van verhalen, case studies en lessen ontdek je hun fonts, logos, grafisch ontwerp, mode en zelfs ceramiek.

JOBS

Jouw vacature in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

AI Colors

  • Shaper toont welk effect het aanpassen van design tokens heeft op je design.

  • AI Colors genereert kleurpaletten op basis van text prompts.

👋

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.