Halfvet #107

De bizarre rationale van het Pepsi logo

KICKOFF

Swag

Pepsi heeft een nieuw logo. Het ziet er retro en nogal stijf uit, als je het mij vraagt. De kleuren zijn zwaar en het doet me (te veel) denken aan Amerikaanse gas stations van honderd jaar geleden. De “P” is net te veel uitgezakt en de “I” onnodig schuin afgesneden.

Het grijpt duidelijk terug op eerdere versies:

In de ‘evolutie’ van het Pepsi-logo is de tijdsgeest goed af te lezen, net als de grafisch ontwerptrends van de betreffende periode:

  • 1898–1949: handgeschreven

  • 1950–1986: modernistisch

  • 1987–1997: stoer, met NASA-letters

  • 1998–2007: dynamisch en 3D

  • 2008–2022: flat design

  • 2023: retro

Meer over de rebranding is te vinden bij Brand New, die schreef een uitgebreide review.

Toen het 2008-logo werd gelanceerd, maakte iemand een meme die me altijd is bijgebleven. Iedere keer als ik het logo zie, moet ik hier aan denken:

Afgezien van deze associatie, vind ik het 2008-logo niet echt geweldig. Te vlak en te weinig verbinding met eerdere logo’s. Maar dat zag het ontwerpbureau destijds heel anders! Als je hun rationale over het logo leest, dan hebben we te maken met een meesterwerk.

Merkenbureau Arnell kreeg in 2007 de opdracht om Pepsi te rebranden, voor zo’n 1 miljoen dollar. Het concept van de nieuwe identity hebben ze verwoord in een werkelijk krankzinnige merkpresentatie. Het document (weliswaar een work in progress versie) is in 2009 door iemand gelekt en op Reddit gezet. Veel mensen dachten dat het een hoax was.

Hier is over nagedacht

De rationale is zó vergezocht, hoogdravend en over de top – het is pure graphic design comedy. Vanalles wordt uit de kast getrokken om de logica achter het logo te verklaren. De Gulden Snede, Leonardo da Vinci, de magnetische aardvelden, het uitdijden van het universum, de relativiteit van ruimte en tijd – het gáát maar door. Hi-la-risch om te lezen, dit is historisch goud!

READING LIST

AI is al lange tijd onderdeel van Adobe’s software. Maar met Firefly gaan ze echt vlammen. Heel gaaf dat ze hebben gekozen voor ethical AI: hun model is getraind met rechtenvrije beelden, zoals hun eigen Adobe Stock en openbare beeldbanken.

 

Veel bruikbare tips voor iedereen met een leadership functie, over hoe je feedback organiseert. Ook ik heb werk aan de winkel.

 

Josh Comeau bespreekt de angst van veel collega-developers die vrezen dat hun werk overgenomen gaat worden door AI. Volgens hem is die angst ongegrond als je kijkt naar de effecten van nieuwe technologieën in het verleden. 

 

Ook zo moe van die eindeloze stroom aan nieuwe AI-toepassingen? Laurens Vreekamp wel en ik voel met hem mee. Hij schrijft erover in de nieuwe Super Vision, z’n AI-nieuwsbrief voor creatieven. Hij komt met zeven geruststellende ontwikkelingen. Zeer de moeite van het abonneren waard.

IN JE FACE

We Present heeft een mooi portret gemaakt van remix kunstenaar Ian Woods. Hij maakt z’n collages door twee foto’s op een lichtbak te leggen, een patroon erop te tekenen en die uit te knippen. Handwerk dus en dat voel je.

 

Als je text2img-generators beelden van professionals laat genereren, blijkt minder dan 20% vrouw. Om deze bias aan de kaak te stellen, maakte TEDxAmsterdam Women de website Miss Journey. Prachtig ontworpen door ACE.

MUST

Elmar Kruitwagen

Elmar is Halfvetter en Creative Director bij Digital Natives.

Museum dat weinig mensen kennen maar zeer de moeite waard is:

De Pont huist in een prachtige, oude textielfabriek in Tilburg. Hier ervaarde ik als tiener hoe magisch kleur kan zijn (Anish Kapoor / vaste collectie). Recentelijk: weleens een band 6 uur lang hetzelfde nummer horen spelen? (Ragnar Kjartanson).

Talk die indruk op me heeft gemaakt:

John Cleese on Creativity In Management is een geniale en tijdloze kijktip voor iedere creatief die onder tijdsdruk moet presteren. Met als indirecte bonus inspiratie voor het houden van een boeiende talk.

Boek dat ik iedereen kan aanraden:

Dark Matter and Trojan Horses: A Strategic Design Vocabulary gaat over het groeiende belang van de rol van strategic designers in hedendaagse, complexe vraagstukken, die meer en meer over systeemdenken gaan. Nog steeds relevant.

JOBS

Jouw vacature in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

SVG Shapes

  • Seamless Studio maakt AI-gegenereerde highres mockups.

  • Homerun ID helpt je bij elke stap in je zoektocht naar een nieuwe baan. Met coaches, tips, video’s en vacaturebanken (zoals Halfvet Jobs :)

  • Hyper-Reaalistic Midjourney Images is een prompt-tutorial van AI-kunstenaar Olivio Sarikas.

  • Include is een Figma-plugin die je helpt om je ontwerp in een vroeg stadium zo accessible mogelijk te maken.

  • AskNotion is ChatGPT, getraind op je eigen Notion doc.

  • SVG Shapes zijn grafische vormen waar je de SVG-code van kunt kopiëren.

👋

Het is vanaf nu mogelijk om op Beehiiv te reageren op de nieuwsbrief. Doe dat vooral, vind ik leuk! Maar een persoonlijke reply sturen wordt ook gewaardeerd 🙂 

Tot over twee weken,

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.