Halfvet #102

Amsterdam Sans

KICKOFF

Gemeente Amsterdam heeft een custom lettertype laten maken voor al hun communicatie: de Amsterdam Sans. Ontworpen door Bold Monday, in samenwerking met Thonik, die 22 jaar geleden de identity voor de gemeente ontwierp en die nog steeds overziet. Tot nu toe was Avenir de huisstijlletter, maar de jaarlijkse licentiekosten waren zo fors dat het loonde om een eigen lettertype te laten maken. Ook kon zo een aantal visuele issues met de Avenir worden getackled.

Het ontwerp van de Amsterdam Sans is sterk op de Avenir geïnspireerd, maar kent een aantal verbeteringen:

  • De kapitalen zijn relatief laag en de stokken en staarten steken minder ver uit. Dit zorgt voor een rustiger beeld, met name bij adressen (zie foto hieronder).

  • De x-hoogte is groter zodat op mobile en in klein gezette teksten de leesbaarheid vooruit gaat.

  • Meer onderscheid tussen de letters i, l en I en het cijfer 1. Vooral handig wanneer je een wachtwoord typt.

Paul van der Laan tijdens Five Talks Type

Paul van der Laan (van Bold Monday) liet afgelopen jaar tijdens Five Talks Type al een voorproefje van het lettertype zien. Hij heeft eerder meegewerkt aan het logo van het Rijksmuseum. Daarin zit die prachtige (en typisch Nederlandse) ij-ligatuur. Ook de Amsterdam Sans bevat een bijzondere ij: een ronde, Griekse y. Nice!

Wil je de Amsterdam Sans in actie zien? Check amsterdam.nl

READING LIST

De term design system wordt in verschillende contexten gebruikt. Dan Mall maakte een mooi overzicht van wat een design system allemaal kan zijn:

  • Een merkidentiteit

  • Een tool (bijv. een UI kit)

  • Een produkt (bijv. Material Design)

  • Een proces

  • Een dienst

  • De routine ("a practice")

Er lijkt veel overlap tussen de soorten, maar Dan legt het allemaal helder uit in het artikel; of kijk de video.

 

Als je even wil worden bijgepraat over AI of als je een samenvatting wil van de discussies die op dit moment worden gevoerd over de veranderende rol van ontwerpers, check dan dit rijke artikel met genoeg linkjes om een jaargang Halfvet mee te vullen.

 

Kei-inspirerend overzicht van wat er in type land speelt en wat eraan komt. Exciting times! ✨✨✨

 

Interessant om te zien hoe verschillende stockphoto websites omgaan met de komst van AI-gegenereerde content. Shutterstock omarmt AI en is een samenwerking aangegaan met OpenAI. Getty Images verzet zich en spant een rechtszaak aan tegen Stability AI, maker van Stable Diffusion. 

IN JE FACE

Typespace is wat je krijgt als AR en variable fonts een baby maken. Eindeloos plezier met deze app :) 

 

Bij Bravoure heb ik gewerkt aan de identity-refresh en nieuwe website voor Moco Museum. Het merendeel van Moco's bezoekers bezoekt voor het eerst een museum. Daarmee is Moco een belangrijke driver in het toegankelijk maken van moderne kunst. In de nieuwe online strategie is meer ruimte voor content die dicht bij de doelgroep staat en experimenteert het museum met nieuwe technieken zoals NFT's.

Trots op ons team ❤️

MUST

Alain Dujardin

Alain is Halfvetter, creatief directeur van Greenberry, bestuurslid van de Stichting Dutch Digital Design en bassist. 

Ideation tool die ik het meest gebruik:

Ideation is een spel. Een spel met je gedachten. En een samenspel met anderen. Voorwaarde is wel dat je je hoofd losmaakt van het logische denken. Daar zijn trucjes voor. ‘Reframing’ is een fijne methode of ‘reversed thinking’ Maar de ‘related worlds’-oefening levert ook altijd waardevolle ideeën op. Waar speelt dit nog meer? Heeft iemand daar al een keer een oplossing voor bedacht? Zo is de roll-on deodorant geïnspireerd op de werking van de balpen.

Museum dat zeer de moeite waard is:

Helemaal boven in de nok van het Centraal Museum vind je het atelier van Dick Bruna. Het is zo ingericht dat het voelt alsof Dick Bruna zo weer binnenstapt. De stiften en potloden liggen er nog, net zoals Dick Bruna’s bril. Je vindt er schetsen, posters en studies. Struinend door de zolder voel je wat vakmanschap is en krijg ik een ongelofelijke drang om zelf te maken. Een echte hidden gem.

Eigen side project waar ik super trots op ben:

Dat is Feelee, de app die we ontwikkelen voor alle jongeren in Nederland. We helpen ze meer grip te krijgen op hun gevoel. Door elke dag in te checken met een emoji en dit te combineren met gegevens als slaap en beweging, leer je meer over je gevoel. Deal with how you feel!

TOOLS

👋

Achter de schermen ben ik bezig met een nieuw onderdeel in Halfvet: een job board! Ik krijg namelijk regelmatig interessante vacatures getipt. Zoals deze: September is op zoek naar een Digital Designer. Grijp je kans! En binnenkort dus meer van dit soort buitenkansjes.  

Tot over twee weken,

Jeroen.

You like? Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.