• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #100 – 2022 Wrapped

Halfvet #100 – 2022 Wrapped

...EN DAT IS 100

Hopla, honderd Halfvets. In 4,5 jaar geschreven, elke twee weken één. Van een handjevol vrienden tot zo'n 1300 abonnees nu. En elke week een paar Halfvetters erbij. Geen promotie, gaat vanzelf. Blijft een feestje om te doen. Op naar de volgende mijlpaal 🚀

Dit is ook de laatste Halfvet van 2022 dus is het tijd voor terugblikken. Hieronder vind je mijn persoonlijke favs van het afgelopen jaar. Enjoy!

FAV ESSAYS

Web3 (en alles wat daaronder wordt geschaard) heeft al een tijdje m'n interesse. Ontdekken waar nieuwe technologie toe in staat is, is altijd exciting. Maar hoe meer ik erover lees, hoe groter m'n afkeur van de richting waarin de techniek nu wordt geduwd.

Begin dit jaar stuitte ik op deze post van filosoof en technoloog Jürgen Geuter. In de long read (ook beschikbaar als audio) beschrijft hij wat Web3 inhoudt en welke maatschappelijke gevolgen decentralisatie heeft. Ik vond het zeer helder geschreven en het geeft een goed beeld van de schaduwkanten van Web3.

Eens in de zoveel tijd komt de discussie langs over de rol van ontwerpers in een wereld van website builders en design templates. Deze post definieert de rollen waarmee ontwerpers zich kunnen blijven onderscheiden:

  • Designer as systems architect

  • Designer as product manager

  • Designer as user advocate

Toen Vasilis van Gemert als front-end developer werkte, leverden ontwerpers hun designs aan in Photoshop. Hij moest dan met kunst- en vliegwerk de designs in code realiseren. Photoshop kon veel dat niet mogelijk was in CSS en code bood veel mogelijkheden die niet werden benut door Photoshop. Programma’s als Sketch en Figma veranderden dat. Die zijn meer vanuit code gemaakt, waardoor ontwerpers en developers makkelijker dezelfde taal spreken.

Maar dat zorgt ook voor een ongewenst neveneffect. Omdat ontwerp tools dichter staan op wat er technisch mogelijk is, blijft veel design binnen de huidige lijntjes. Onze tools dwingen onbewust om inside the box te ontwerpen. Het is veel moeilijker om radicale, nieuwe ideeën te bedenken. En eigenlijk hebben de mogelijkheden in code zich harder ontwikkeld dan design tools. Er is scroll-snap, flexbox, CSS grid en gecompliceerde animaties, maar die vind je niet terug in Figma…

Daarom hebben we tools nodig waarmee we de volle potentie kunnen benutten van wat er technisch mogelijk is én waarmee we kunnen experimenteren om de techniek uit te dagen. Écht creatieve tools.

Een hoogtepunt aan het eind van ieder jaar is voor mij The State of UX. Een essay over de staat van de ontwerpwereld op dit moment. Dit jaar een gitzwart beeld, met op het eind een oproep aan ontwerpers.

FAV COLOR FONTS

Dit jaar is er een nieuwe standaard gelanceerd voor color fonts – het is nu mogelijk om gradients en transparantie op te nemen in lettertypes. En wanneer zo'n nieuwe type-techniek beschikbaar is, is Underware er als de kippen bij om het toe te passen in een nieuw lettertype. Check out Plakato Color 🤯

Met de release van COLRv1 zijn de mogelijkheden voor color fonts enorm toegenomen. Om dat te vieren, heeft Google een lading color fonts toegevoegd aan Google Fonts. En de meest bijzondere is Nabla, ontworpen door twee Nederlanders: Arthur Reinders Folmer en Just van Rossum! Test de mogelijkheden op nabla.typearture.com

FAV MENS 1: LINUS BOMAN

Linus Boman vraagt zich af wat de invloed van AI is op het werk van grafisch ontwerpers. Hij beschrijft de fases van het ontwerpproces en voorspelt welke onderdelen zullen worden overgenomen door AI. Kan me volledig vinden in z'n analyse 👏

In deze talk bespreekt Linus hoe AI de creatieve cultuur verandert. Z'n verhaal is zeer de moeite waard (maar dat zeg ik bij alles wat hij maakt), door z'n stijl, analyse, mening en… z'n zwoele stem.

FAV TREND REPORT

Monotype onderzoekt elk jaar welke typografie-ontwikkelingen opvallen in branding, grafisch ontwerp en digital design. In hun Type Trend 2022 rapport onderscheiden ze dit jaar tien trends. Die zijn vaak onderdeel van grotere, maatschappelijke ontwikkelingen zoals technische innovatie, post-covid nostalgia en klimaatverandering. Dat vind ik zelf het leukst aan zo'n overzicht; dat je de grootste wereldwijde megatrends ziet doorwerken tot op letterniveau.

Interessant en inspirerend dus!

FAV FIGMA PLUGINS

  • A Little Bit Mockup zet device-mockups om je artboards.

  • Automator automatiseert Figma handelingen.

  • Autoname geeft lagen een logische naam.

  • Beautiful Shadows voorziet objecten op een intuïtieve manier van een schaduw.

  • Flowkit koppelt artboards/frames in Figma aan elkaar dmv pijlen om snel user flows te maken. Verplaats je een artboard/frame dan schuiven de pijlen mee.

  • Html.to.design zet bestaande websites om naar bewerkbare Figma files. Ja dat lees je goed. 🤯

  • Image Tracer zet beelden om in vectoren.

  • Magician genereert met AI, iconen, teksten en beelden.

  • Makers laat je in een paar klikken een volledige website maken en publiceren.

FAV EXPLAINERS

Dit is een van de beste uitleg-artikelen over LCH en waarom het de absolute koning onder de kleurruimtes is. Nog nooit van LCH gehoord? Lezen!

Hoe werkt text-to-image nou precies? Vox legt het uit, in hun kenmerkende explainer-stijl.

Dit is zo tof gedaan! Verbeter je typografische skills met deze interactieve tutorial. In 5 minuten maak je van een niet-ontworpen tekst een goed-ontworpen tekst, door aan allerlei sliders te trekken zoals lettergrootte, regellengte, interlinie, marges enz.

FAV BRAND GUIDELINES TOOL

Het Noorse Brandpad is gemaakt door ontwerpers voor ontwerpers. En dat voel je. Veel vrijheid om het ontwerp naar je hand te zetten en een team van betrokken ontwikkelaars die wensen van gebruikers verwerken in nieuwe features. Nog meer pluspunten:

  • Global settings voor styling

  • Zelf blokken toevoegen of template gebruiken

  • Custom fonts

  • Auto-convert RGB naar CMYK

  • Downloaden van assets (zoals logo’s)

  • Openbare link of achter wachtwoord

FAV MENS 2: OLIVER SCHÖNDORFER

De holy trinity of typography bestaat uit lettergrootte, regellengte en interlinie. Als je één van de drie verandert, heeft het invloed op de andere twee. Oliver Schöndorfer - een Oostenrijkse UI-designer/typograaf - legt het je allemaal uit. Ook in te nemen als video.

Wie vindt het soms lastig om lettertypes te combineren 🙋‍♂️? Eigenlijk check ik vaak alleen of de x-hoogtes gelijk zijn en is het voor de rest vooral onderbuikgevoel. Veel mensen vinden font pairing lastig, want waar moet je op letten?

Oliver heeft een methode ontwikkeld die het makkelijker maakt om lettertypes te kiezen die bij elkaar passen. Hij noemt het de Font Matrix en de theorie is gebaseerd op het werk van Indra Kupferschmid. Ik vond het erg verhelderend allemaal.

FAV ARTWORKS

De site van Wildeburg heeft een waanzinnig mooi visueel element: gebeamde overlays. Alsof de openlucht-bioscoop beelden op de website projecteert. Nooit eerder gezien dit. Super mooi effect. ❤️

Studio Airport maakte prachtig cover artwork voor de Spotify-playlists van Lofi. Hoe? Door een glasplaat te gebruiken als analoge filter. Wauw ❤️

Met de campagne For All Things Worth gaat Dropbox terug naar z'n kern. Tof concept en animaties van Instrument.

FAV NIEUWSBRIEF

Laurens begon een dik jaar geleden met Super Vision, een wekelijkse nieuwsbrief over AI voor creatieven. Veel van de thema’s die hij behandelt zijn in z'n boek The Art of AI terechtgekomen. En in Halfvet beland, want AI beïnvloedt ons werk doorlopend.

FAV PAYWALL TOOLTJE

12ft Ladder laat je paywalls omzeilen, bijv. van de artikelen die ik hier deel.

FAV MOCKUP RESOURCES

Wat zijn de beste mockup resources die mijn Bravoure-collega’s en ik zoal gebruiken?

Aantal: 25+

Ook freebies: Ja, een paar

Aantal: 225+

Ook freebies: Nee

Aantal: 5000+

Ook freebies: Ja

Aantal: 500+

Ook freebies: Nee

Aantal: 250+

Ook freebies: Nee

Mockups tonen design in de meest ideale omstandigheid. Maar iedereen weet dat de werkelijkheid anders is. Daarom bedacht Wytze Hoogslag een serie Fockups, die het échte leven van design laat zien.

FAV NIEUWE CONFERENTIE

Digital designbureau Eight organiseerde dit jaar voor het eerst Five Talks Type. Ik vond het gezellig, ongedwongen en met een sterke line-up aan sprekers. In 2023 gaat het event over motion design.

FAV MENS 3: KAREN X. CHENG

Karen X. Cheng is filmmaker en heeft AI bovenin haar toolbox liggen. Ze experimenteert aan de lopende band en deelt alles op Twitter. Superleuk om in te grasduinen.

Dit is niet gefilmd met een drone, maar met een iPhone die op de grond bleef. Hoe? Door een techniek die Neural Radiance Fields (NeRF) heet. Check de making of.

Ik heb enorm genoten van het gesprek met Karen X Cheng in de a16z podcast, waarin ze verteld over ondernemer zijn in de creator economy.

FAV NIEUWE FONT

De hele font library van Oh No Type is de moeite waard. Daar is dit jaarCasual aan toegevoegd 👌

TEXT2IMG TOOLS

Als er één nieuwe techniek is waar ik dit jaar niet op uitgekeken raakte, dan is het text-to-image. Elke keer word je weer verrast en er is nog zoveel te ontdekken. Het voelt magisch om een algoritme dat uit een paar GB aan code bestaat zo creatief te zien.

Uitleg

Prompt generator

Img2prompt

Prompt inspiratie

All caught up.

Volgende week verhuis ik Halfvet naar een nieuw onderkomen, want Revue stopt ermee. De volgende zul je ontvangen via Beehiive.

Geniet van de laatste druppels van dit jaar en tot de volgende! ✨

Jeroen.

Reply

or to participate.