- Halfvet
- Posts
- Halfvet #49 – Custom brand typeface gaat helemaal mis!!!
Halfvet #49 – Custom brand typeface gaat helemaal mis!!!
KICKOFF
Inmiddels heeft elke techreus wel z'n eigen brand typeface. Airbnb, Apple, Facebook, Google, IBM, Microsoft, Netflix, Samsung, Uber, Youtube: allemaal hebben ze geïnvesteerd in custom made typografie. Website-template-boer Wix vond het ook tijd worden en lanceert hun eigen Madefor font.
Het voordeel van een brand typeface is dat het karakter ervan precies kan aansluiten op wat je als merk wil uitstralen. Een uitstekende kans om je eigen merkpersonaliteit te uiten. Een kans die Wix volledig laat liggen. Hun Madefor (gemaakt door typefoundry Dalton Maag) is een prima ontworpen, maar generiek lettertype met de uitstraling van een Opel Astra.
Bij Wix denken ze daar anders over. In hun ogen barst het font van personaliteit en unieke eigenschappen:
“We take a lot of pride in our in-house multidisciplinary design studio, and we noticed the brand was missing a critical element of design, a custom and easily recognisable typeface. We set out to create a bespoke typeface that was distinguishable and represented our brand values.”
Easily recognisable? Really?!
En check de lanceervideo, die laat zien dat alle karakter, eigenheid en juice zit in de toepassing van het lettertype, niet in het font zelf:
Ik moet steeds denken aan dat ene sprookje, iets met de kleren van een keizer 🤔
OPROEP!
De volgende Halfvet is de 50e editie 🎉. Het lijkt me leuk om dan te laten zien wat jullie inspireert. Wat is jouw must-read, must-see of must-use van de afgelopen tijd? Deel 'm en over twee weken komt jouw tip in Halfvet #50!
👇
👉 DEEL JOUW TIP! 👈
👆
READING LIST
Clickbait titel! Maar het artikel is erg grappig en maakt een terecht punt van onze obsessie met tools.
Er zijn veel soorten vooroordelen die een rol spelen in het dagelijks leven. Koos Looijesteijn benoemt er zeven die vaak in het ontwerpproces de kop opsteken. Leerzaam!
Vorig jaar coinde Underware de term Grammatography, om een nieuw soort typografie te omschrijven. Grammatography combineert het persoonlijke van handgeschreven tekst met de praktische voordelen van digital type. Super interessant maar nog best lastig voor je te zien. Deze case study helpt in ieder geval.
Grappig hoe Spotify aan z'n naam en logo komt.
Inmiddels ondersteunen vrijwel alle browsers de prefers-reduced-motion-media feature die heftige interface bewegingen voorkomt. Gebruikers geven hun voorkeur op OS-niveau aan en browsers nemen dit over. Hierdoor is bijzondere motion mogelijk, op een toegankelijke manier. Iedereen blij.
IN JE FACE
Ontwerper Reagan Ray isoleerde uit Blue Note albumcovers de lettering van jazz-artiesten. De enorme verzameling geeft een prachtig typografisch tijdsbeeld.
Inspirerend om te zien hoe sterke logo's ooit begonnen als schetsje tussen een paar andere krabbels.
MUST: STAN HAANAPPEL
Stan is visual/motion designer bij Studio Dumbar.
Must read
Shoe Dog - Het verhaal van de oprichter van Nike – 100% motiverend.
Must see
Transfiguration – De originele versie uit 2011 heeft me altijd al heel erg geïnspireerd op het gebied van motion en sound design. De video laat je zien dat je oneindig veel creatieve variaties kan maken op een simpel basis principe. Nu 9 jaar later hebben ze met de technologieën van nu deze video opnieuw gemaakt wat naar mijn mening een lust voor het oog is (geluid aan).
Must use
Daisydisk – Werken met Dropbox selective sync, een beperkte hardeschijfruimte en gigantische projectmappen is vaak een hel. Daisydisk geeft je een perfect overzicht van je harde schijf waardoor je makkelijk erachter komt hoe je ruimte vrijspeelt. Ik kan niet meer zonder.
FRESH FONTS
TOOLS
Synthesia laat je tekst uitspreken door een AI-gegenereerde presentator in een te downloaden video.
The Accessibility Resources is een enorme verzameling plugins, tools, artikelen, technieken en standaarden rond accessibility.
The Noun Project biedt naast iconen nu ook vrij te gebruiken foto's aan.
Pitch gaat het samenwerken aan presentaties verbeteren: het wordt makkelijker en mooier.
Hack to Help verzamelt hacks en tools voor werknemers, bedrijven en groepen die worstelen met de gevolgen van de pandemie.
Pattern Collect verzamelt patronen uit alle hoeken van het interweb.
Sombras zijn blokjes die naar twee kanten een opgegeven vorm als schaduw werpen. Say what? Kijk maar gewoon.
All caught up.
Heb je jouw bijdrage voor Halfvet#50 al ingestuurd? Doe het nu!
Tot over twee weken,
Jeroen.
Reply